Macron'dan en tartışmalı planında geri adım sinyali

Macron'dan en tartışmalı planında geri adım sinyali
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ırkçı siyasetçi Marine Le Pen ile yarışacağı ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, kitlesel protestolara yol açan emeklilik yasasının bazı ayrıntılarını yumuşatabileceğini söyledi.

Fransa'da gözler Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 24. Nisan'da düzenlenecek ikinci turuna çevrildi. Son anketlerde ırkçı aday Marine Le Pen'in bir günde bir puan yükseldiği görülürken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tartışmalı emeklilik yasasından taviz sinyali verdi.

'ZAMANLAMASI VE YAŞ DEĞİŞEBİLİR'

İkinci turda Le Pen'le arayı açmak için hem sol hem sağ seçmenlerden daha fazla oy toplamaya çalışan Macron, Fransa'da emeklilik yaşını üç yıl yükselterek 65'e çıkarma yönündeki tartışmalı planını yumuşatabileceğini açıkladı. Macron, 'reform' adıyla sunduğu ve ilk döneminde kitlesel protestolara yol açan yeni emeklilik yasasının zamanlaması ve yaş sınırının değiştirilebileceğini söyledi.

'2030'U ERTELEYEBİLİRİM'

Ülkenin kuzeyindeki seçim mitinginde konuşan Macron, "Takvimi değiştirmeye ve eğer insanların bu konuda çok endişeli olduklarını hissedersem, reformu illa ki 2030'a kadar hayata geçirmek zorunda olmadığımızı söylemeye hazırım" dedi.

Macron, resmi emeklilik yaşını ilk planındaki gibi 65 yerine 64'e yükseltmeye de hazır olduğunu ekleyerek, "Eğer bu oybirliği anlamına gelirse, buna açığım" diye konuştu.

Emeklilik yasası, liberal Macron'un cumhurbaşkanlığındaki ilk beş yılındaki en önemli vaatlerinden biriydi. Ülke çapına yayılan protestolar ve grevler sonrasında Macron planını rafa kaldırmış görünse de, insanların daha uzun yaşadığı bir dünyada emeklilik maaşlarının finansal olarak dengelenmesi için bu yasaya ihtiyaç duyulduğunda ısrar ederek bu seçimlerde de aynı vaatte bulundu. Fransa'da şu an emeklilik yaşı 62.

'BÜTÜN FRANSIZLARIN CUMHURBAŞKANIYIM'

Macron, miting sonrası BFMTV kanalıyla yaptığı söyleşide de, "Eğer insanları birleştirmek istiyorsan Onları dinlemek zorundayım" diyerek, seçimin ilk turunda kaybeden diğer 10 adaya telefon edeceğini söyledi. "Ben bütün Fransızların cumhurbaşkanıyım ve herkesle konuşmak istiyorum" diyen Macron, "Ülke bölünmüş durumda" ifadelerini kullandı.

LE PEN: İNANMAYIN, BU MACRON'UN TAKINTISI

Macron'un emeklilik reformu konusunda geri adım atabileceğinin sinyalini vermesi, Le Pen cephesinde bir seçim manevrası olarak yorumlandı. Le Pen, "Bu, Macron'un sol eğilimli oyları kazanma veya en azından kendisine çekme çabası" derken, Fransa Cumhurbaşkanı'nın yeniden seçilmesi halinde ilk planına geri döneceğini öne sürdü. Le Pen, "Burada Macron'dan beklenecek bir şey yok. Bu takıntısı konusunda sonuna kadar gidecektir çünkü 65 yaşında emeklilik onun obsesyonu" dedi.

MALİYE BAKANI DA 'GERİ ADIM' DEMEDİ

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire de, Macron'un geri adım atmadığını söyledi. Maliye Bakanı, söz konusu yasayı hâlâ geçirmek istediklerini ama ayrıntılar konusunda farklı seçenekleri düşünebileceklerini söyledi.

LE PEN BİR PUAN DAHA YÜKSELDİ

Fransa'da Macron ile Le Pen'in pazar günü 12 aday arasından ikinci tura kaldığı oylamanın ardından son yapılan anketteyse, Le Pen'in oy oranını bir puan artırdığı görüldü. OpinionWay-Kea Partners şirketinin verilerine göre, Le Pen'in bu yükselişine Macron'un ikinci turu yüzde 50.4 oranıyla kazanması bekleniyor.

SARKOZY'DEN MACRON'A DESTEK

Öte yandan, Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy de Macron'u desteklediğini açıkladı. Sarkozy, "Ben Emmanuel Macron'a oy vereceğim. Çünkü her zamankinden daha karmaşık, derin bir uluslararası kriz ile karşı karşıya olduğumuz bugünlerde, gerekli deneyime olan o" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya