Mağaza-Market Sendikası: Hakmar, bozuk ürün satmayı reddeden işçileri kod-46 ile işten çıkardı

Mağaza-Market Sendikası: Hakmar, bozuk ürün satmayı reddeden işçileri kod-46 ile işten çıkardı
Mağaza-Market Sendikası, Sakarya'da Hakmar Marketleri çalışanı işçilerin son kullanma tarihi geçen ürünleri satmayı reddettikleri için işten atıldığını açıklayarak boykot çağrısı yaptı.

Sakarya Erenler’deki Hakmar şubesinde son kullanma tarihi geçen ürünlerin satılmaya çalışıldığı iddia edilirken, buna karşı çıkan işçilerin kod 46 (Güveni Kötüye Kullanma, Hırsızlık Veya Sırların İfşa Edilmesi) suçlamasıyla işlerine son verildiği belirtildi.

Son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri rafa dizmesi istenen işçi Şener Demir'in Mağaza Market-Sen’e üye olmasının ardından Kod 46 ile işten atıldığı iddia edilmişti. Mağaza Market-Sen 5 Haziran Pazar günü Sakarya’da yaptığı basın açıklamasının ardından haksız yere işten atılan iki işçinin daha sendikaya ulaştığını duyurdu.

Mağaza Market Sendikası, işten çıkarılan sendika üyesi işçiler için eylem yaparak herkesi Hakmar yönetimine karşı harekete geçmeye çağırdı.

Sendika tarafından yapılan açıklamaya göre, Sakarya Pamukova’daki Hakmar şubesinde çalışan Mustafa İp son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satmadığı için yine Kod 46 ile işten atılırken, Sakarya Erenler’de ise “sahte dilekçe” ile bir işçi işinden edildi.

ÜRÜNLERİ SATMAYI REDDETTİ

Mağaza Market-Sen yayınladığı açıklamada olayı şöyle anlattı:

Pamukova’daki Hakmar şubesinde son kullanma tarihi geçen içecekler, Pazarlama Müdürü Aykut Aydın tarafından fiyat verilip “indirimli sat” diyerek 5 yılı aşkın süredir çalışan Mustafa İp’e gönderildi. Mustafa İp son kullanma tarihi geçen ürünleri satmayı reddetti. Ürünleri imha ettiği görüntüleri Bölge Sorumlusu Ahmet İstengi ve Pazarlama Müdürü Aykut Aydın’a gönderen işçi halk sağlığıyla oynamadığı için “vicdansız” ilan edildi. Kısa süre sonra mağazadaki bir işçinin kasadan yanlış ürünler geçmesinin sorumluluğu mağaza müdürü olan Mustafa İp’e yüklendi ve Kod 46 ile işten atıldı."

Mağaza Market-Sen’in açıklamasında, sendikaya ulaşan diğer işçinin ise 2018 yılında yine Sakarya Erenler’deki Hakmar şubesinde Kod 29 ile işten atıldığı belirtildi.

BOYKOT ÇAĞRISI

Mağaza Market-Sen #HakmaraGitme diyerek boykota çağırdı. Sendikanın yayınladığı açıklama şu şekilde;

"Hakmar’da pazarlama müdürleri ve bölge sorumlularının inisiyatifinde ilerleyen bu usulsüzlükler, Hakmar patronlarının sorumluluğundadır. İşçilere zorla bozuk ürün sattırmaya çalışmak hem halk sağlığıyla oynamak hem de kendi suçlarını işçiye yıkmaktır. Başta Sakarya olmak üzere Hakmar şubelerinde süren usulsüzlüklere karşı Mağaza Market-Sen sessiz kalmayacak. Hakmar sorumluları, son kullanma tarihi yaklaşan ve geçen ürünleri sattırmaktan vazgeçecek. Hakmar patronları, işçileri bahanelerle işten atıp sicilini karalamaktan, kıdem tazminatına el koymaktan vazgeçecek.

Bozuk ürün sattıran, suçu işçilere yıkan, işçileri işsiz-ekmeksiz bırakan Hakmar patronlarına karşı herkesi işçilere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Hakmar’dan alışveriş yapmamaya çağırıyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nı tüm Hakmar şubelerini denetlemeye, bozuk ürünler hakkında işlem yapmaya, işçileri değil patronları cezalandırmaya çağırıyoruz.

Çalışma Bakanlığı, tek bir soruşturmaya dahi gerek duyulmadan, delilsiz ve haksız bir şekilde işsiz bırakılan bütün işçilerden sorumludur. Bu sorumluluğunu bakanlığa hatırlatıyoruz. İşten atılan Hakmar işçileri için gerekli soruşturma süreçleri yürütülsün."

Gündem