Mahalleler Birliği sonuç bildirgesini açıkladı: Rant odaklı dönüşüm istemiyoruz!

Mahalleler Birliği sonuç bildirgesini açıkladı: Rant odaklı dönüşüm istemiyoruz!
İstanbul’da 45 mahalleyi temsil eden Mahalleler Birliği'nin İBB Başkan adaylarını da davet ettiği toplantının sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede "Rant odaklı dönüşüm istemiyoruz" dendi.

Geçtiğimiz Pazar günü Şişli Cemil Candaş Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen İstanbul’da 45 mahalleyi temsil eden heyetlerin katıldığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının da davet edildiği toplantının sonuç bildirgesi de yayımlandı.

Kentsel dönüşüm süreçlerinde özellikle “riskli alan, rezerv alan, kentsel dönüşüm ve gelişme alanı” ilan edilme kararlarının bilimsel esaslara dayanmadan, risk derecesine dikkat edilmeden, demokratik olmayan usullerle alındığına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, şu ifadeler yer aldı:

"Rant odaklı dönüşüm istemiyoruz"

“Öncelikli risk bölgelerini dikkate alan hak sahiplerinin bilgi ve onayına sunulmuş “riskli alan, rezerv alan, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı” kararları alınmasını istiyoruz. Rant odaklı dönüşüm istemiyoruz. 775, 2981, 4076, 3194 sayılı kanunlardan doğan haklarımızın teslimini belediye mülkiyetinde olan arazilerin hak sahiplerine satışı, diğer kamu arazileri için girişimlerde bulunulmasını istiyoruz. Her ölçekte planlama çalışmalarında muhataplarının organize olduğu ve etkisini gösterebildiği katılımcı plan süreçleri istiyoruz. Emekli aylığının yüzde 30’unu geçmeyecek ödemelerle kiralık konut ve emeklilerce ödenebilir mirasa konu edilebilir kullanım hakkı temelli konut projeleri istiyoruz.”

AKP imzalamamıştı

Söz konusu toplantının ilki İzmir’de gerçekleştirilmiş, CHP, DEM ve Yeniden Refah Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayları katılarak birliğin taleplerini içeren taahhütnameyi imzalamıştı.

Ancak AKP adayı Hamza Dağ belgeyi incelemek için süre talep etmişti. (Kısa Dalga)

Gündem