Mahfi Eğilmez TÜİK'i yazdı: Bütçesi ve atamaları devlete bağlı olmaktan çıkarılmalı

Mahfi Eğilmez TÜİK'i yazdı: Bütçesi ve atamaları devlete bağlı olmaktan çıkarılmalı
TÜİK'in açıkladığı verilerle son dönemde en çok tartışılan kurumlardan biri olduğunu söyleyen ekonomist Mahfi Eğilmez, güveni tekrar kazanmak için kurumun bağımsızlığının tanınması gerektiğini yazdı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, bugün yayımladığı kişisel blogundaki yazısında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) güvenirliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Eğilmez’in yazısının bir bölümü şöyle:

"TÜİK’in üzerindeki kuşkuları kaldırabilmenin yolu kuruma bağımsızlık tanımaktan geçiyor. Ne var ki Türkiye uygulamasında bir kamu kurumunun bağımsızlığı yasaya yazmakla sağlanamıyor. Örneğin Merkez Bankası'nın yasasında araç bağımsızlığına sahip olduğu yazılı olsa da faizi bir politika aracı olarak kullanamadığını herkes biliyor. Bu durumda bağımsızlık meselesini yasaya yazmaktan çok daha sağlam bir noktaya götürmek gerekiyor.

Benim bu konudaki önerim TÜİK’in bütçesinin ve atamalarının devlete bağlı olmaktan çıkarılmasıdır. Özel kesim şirketlerinin cirolarından (ya da kârlarından) kesilecek belirli bir payın ve devlet bütçesinden yapılacak belirli bir katkının bir havuzda toplanması ve TÜİK çalışanlarının ücretlerinin bu havuzdan ödenmesi kuruma mali bağımsızlık kazandıracaktır. Kurumun bütçe gelirleri bu havuzdan gelecek gelirle oluşmalı ve harcamaları (ücret ödemeleri dâhil) bu havuzdan yapılmalıdır. TÜİK’de çalışanların atamaları kamu kesimi ve özel kesimden eşit sayıda temsilci alınarak oluşturulacak bir kurul eliyle yürütülmelidir. TÜİK, bağımsız denetim şirketleri eliyle denetlenmeli, hangi bağımsız denetim şirketinin seçileceğine de yine aynı kurul karar vermelidir. Böyle bir sistem TÜİK üzerindeki kuşkuları ortadan kaldıracak ve kurumun itibarı yeniden sağlanacaktır.

Yapısal Reformlar ve Türkiye adlı kitabımda özetle belirttiğim bu önerinin yalnızca Türkiye için değil bütün ülkeler için yaşama geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Yazının Tamamı

Ekonomi