Mahir Ünsal Eriş: Türkiye'de 'komünizm canavarı' yıllarca ekmek yedi

Mahir Ünsal Eriş: Türkiye'de 'komünizm canavarı' yıllarca ekmek yedi
Yazar Mahir Ünsal Eriş, “Bizim ülkemizin tarihinde ‘komünizm canavarı’ yıllarca ekmek yedi. Yıllarca çocuklar komünizmle korkutuldu. Bu anti-komünist propaganda meselesi üzerinden gençler çok zehirlendi” dedi.

Yazar Mahir Ünsal Eriş, Radyo Sputnik’te yayınlanan Serhat Sarısözen’le Gündem Dışı’nda stüdyo konuğu oldu.

Öbürküler’in üçleme olacağı müjdesini veren Eriş, son romanı “Gaip”e ilişkin şunları söyledi:

“Gaip benim için bir aile hikayesi. Arkasındaki derin devlet bir yana, bir ailenin, aile olamama hikayesi… Bizim ülkemizin tarihinde ‘komünizm canavarı’ yıllarca ekmek yedi. Yıllarca çocuklar komünizmle korkutuldular. Yıllarca ‘Komünistler gelirse malınıza el koyarlar; çocuğunuza, eşinize el koyarlar’ diye insanlar korkutuldular. İnsanların sosyalist hareketlere mesafeli olmasının arkasında biraz bu umacı hikayesinin yattığını kabul etmemiz gerekiyor. Çünkü bu, büyük bir travma. Türkiye’de komünizme karşı mücadelenin aslında doğrudan bir dış politika hikayesi olduğu ve iç politikaya sirayetiyle ilişkili olduğunu biliyoruz. Bu Anti-komünist propaganda meselesi üzerinden gençler çok zehirlendiler. Kitaptaki Salih’in hikayesi de bu zehirlenen gençlerin hikayesinden doğan, oradan gelişen ve terörize olan bir hikaye.”

Eriş, şöyle devam etti:

“Türk sağını uzun yıllar meşgul etmiş bir şey, Barnabas İncili. Birçok ünlü ismin kıyısından geçtiği bir Barnabas İncili gizemi var. Aslında Barnabas İncili diye bir şey yok, kurmaca bir şey. İslamiyetin doğuşundan bin yıl sonra yazılmış. Fakat Türk sağının nedense bu Barnabas İncili’ne sonsuz bir ilgisi var. Türk sağının ciddi bir özeti olan Gaip’te Barnabas İncili’nin özellikle yer almasını istedim.” (Kısa Dalga)

Kültür Sanat