Mahkeme infaz görüntüsü olan Ahmet Güneş için MİT'e "IŞİD terör örgütü müdür?" sorusunu sordu

Mahkeme infaz görüntüsü olan Ahmet Güneş için MİT'e "IŞİD terör örgütü müdür?" sorusunu sordu
10 Ekim Gar Katliamı davası sanığının katliamdan bir yıl önce mahkemenin MİT'ten talep ettiği yazı üzerine tahliye edildiği ortaya çıktı. Mahkemenin istihbarata "IŞİD terör örgütü mü?" sorusunu gönderdiği öğrenildi.

IŞİD’in Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde 103 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamına ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın dosyasına, firari sanık Ahmet Güneş hakkındaki belgeler de girdi.

Güneş’in katliamdan 1,5 yıl önce Gaziantep’te IŞİD’in “Gaziantep emiri” ve 10 Ekim katliamı organizatörü Yunus Durmaz’ın kardeşi Ökkeş Durmaz ve IŞİD üyesi Mustafa Delibaşlar ile birlikte yargılandığı dosyaya giren bu belgelerde, Güneş ile Durmaz’ın kontrolündeki manganın eğitim videoları ve PKK’li olarak niteledikleri bir kişiyi infaz ettikleri anların görüntüleri bulunuyor.

Mahkeme'den IŞİD sorusu: Terör örgütü müdür?

MİT’in; Güneş, Durmaz ve Delibaşlar hakkında Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yazıya ANKA Haber Ajansı ulaştı. Bu üç ismin terör örgütü üyeliği iddiasıyla yargılandığı mahkeme, “Irak Şam İslam Devleti adlı örgütün terör örgütü olup olmadığı hususunun Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT müsteşarlığından ayrı ayrı sorulmasına” şeklinde bir ara karar almıştı.

MİT: Herhangi bir terör örgütü mensupları listesinde adlarının geçip geçmediği hususunda bilgiye rastlanmamıştır

Mahkemenin ara kararıyla ilgili olarak MİT’e 18 Haziran 2014 tarihinde resmi yazı gönderildi. O dönem Başbakanlığa bağlı olan MİT Müsteşarlığı da 30 Haziran 2014 tarihinde mahkemeye yanıt gönderdi. MİT Müsteşarı adına Hukuk Müşaviri'nin verdiği tek sayfalık yanıtta şu ifadeler yer aldı:

“İlgili yazıya konu talebe ilişkin olarak müsteşarlığımız kayıtlarında yapılan inceleme neticesinde, bahse konu şahısların ülke içinde veya dışında herhangi bir terör örgütü mensupları listesinde adlarının geçip geçmediği hususunda bilgiye rastlanmamıştır.”

mit-cd0r.jpg

'Çalılıklarda yapılan aramada harddisk, flash bellek, hafıza kartı ve kar maskesi bulundu'

MİT’in bu yazısının dava dosyasına girmesinin ardından Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesi toplam üç sanıklı davada sanıkların tamamını tahliye etti. Tahliyenin ardından ise sanıklar firar ettiler ve bir daha kendilerine ulaşılamadı. Yargılama sonunda Mustafa Delibaşlar ve Ökkeş Durmaz beraat ederken, mahkeme Ahmet Güneş’e ise önce 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi, ancak yapılan indirimin ardından bu ceza 6 yıl 3 aya indirildi.

IŞİD ile ilgili birçok katliam davası açısından da büyük önem taşıyan Gaziantep’teki bu dava, üç isimin rastlantıyla yakalanmasıyla gündeme gelmişti. 25 Mart 2014 tarihinde Gaziantep’te yol kontrolü yapan polis ekipleri, bir araçtan çalılıklara doğru malzeme atıldığını fark etti. Araç durdurulduğu sırada sürücü Mustafa Delibaşlar’ın üzerinde mail adresleri ve şifrelerinin bulunduğu bir kağıdı yırtmaya çalıştığı fark edildi. Polis, kağıtlara el koyarken, şoförle birlikte araçtaki Ökkeş Durmaz ve Ahmet Güneş'i de gözaltına aldı. Çalılıklarda yapılan aramada harddisk, flash bellek, hafıza kartı ve kar maskesi bulundu.

Bu 3 IŞİD’linin imha etmeye çalıştığı belgelerde; Güneş’in IŞİD saflarında çatışmasını gösteren anlar ile bir kişiyi infaz etmesini içeren görüntüsü de yer aldı. Güneş’in videoda infaz edilecek kişi ile Arapça konuşarak infaz edileceğini anlatması da videoda bulunuyor. (<)

Gündem