İdare Mahkemesi ilk kez bir Barış Akademisyeni hakkında 'göreve iade' kararı verdi

İdare Mahkemesi ilk kez bir Barış Akademisyeni hakkında 'göreve iade' kararı verdi
KHK ile ihraç edilen barış imzacısı A. Özdemir Aktan'ın kazandığı davada "Barış imzacısı olmak örgüt ilişkisini göstermez" kararı verildi.

Artı Gerçek'ten Osman Çaklı'nın haberine göre Barış İçin Akademisyenler bildirisinin imzacılarından olan Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan, Şubat 2017 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği Marmara Üniversitesi’ne açtığı davayı kazandı. Aktan, KHK ile ihraç edilenler arasında özlük haklarını kazanan ilk isim oldu. Aktan’ın, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na yaptığı işe iade başvurusu 2021 yılında reddedilmişti. İtiraz yolu açık olan mahkeme kararında son noktayı ise istinaf koyacak

PKK/KCK ile irtibat ve iltisaklı olduğu belirtilerek kamu görevinden çıkarılan Aktan hakkında Ankara 21. İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarını gözeterek söz konusu bildiriye imza atmanın, davacının anılan örgüt ile irtibat ve iltisaklı bulunduğunu göstermeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

'Olmayan bir suçtan çok insanın canı yandı, umalım ki devamı gelsin'

Ankara 21. İdare Mahkemesi’nin verdiği karar hakkında konuşan Prof. Dr. Özdemir, “Barış akademisyenleri içerisinde işe iade edilen ilk kişi ben oldum. Umalım ki devamı gelsin. Olmayan bir suçtan çok insanın canı yandı. İnsanlar işlemedikleri suçun cezasını umarım çekmezler. Bu dönemde her türlü zulüm uygulandı. Bir an önce diğer arkadaşlar için karar verilmesi ve bu yolun açılması gerekiyor" dedi.

'Bundan sonrası için emsal olabilir'

Barış imzacıları açısından mahkeme kararının ilk olduğunu vurgulayan avukat Meriç Eyüpoğlu ise 11 Ocak 2016 yılından itibaren çok sayıda hak ihlali yaşandığını ve yaşanmaya devam edildiğine dikkati çekti ve şöyle konuştu:

“O dönem yaptığımız bütün başvurularda özetle ‘görevli değilim’ yanıtları aldık. Sonra OHAL Komisyonu oluşturuldu. Biz de oraya başvurduk. Ortalama olarak, gerekçesi olmadan 4-5 yıl beklemek zorunda kaldık. İhraçlarla ilgili hiçbir şekilde karar verilmedi. Hukuka aykırı süreçler işledi. Bugüne kadarki bütün mahkemeler olumsuz sonuçlandı. Ankara’da bir idare mahkemesi ilk kez olumlu karar verdi. Şaşırtıcı olmakla birlikte bundan sonrası için emsal olabilir.”

Gündem