Mahkemeden Serhat Albayrak aleyhine ‘Pelikan’ kararı

Mahkemeden Serhat Albayrak aleyhine ‘Pelikan’ kararı
Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın, gazeteci Barış Terkoğlu ve BirGün gazetesine bir söyleşi nedeniyle açtığı 200 bin liralık tazminat davası reddedildi. Mahkeme, 'Pelikan yapılanması' hakkındaki söyleşiyi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın, gazeteci Barış Terkoğlu’nun "Pelikan yapılanması"na dair BirGün gazetesine verdiği bir söyleşi nedeniyle açtığı tazminat davası mahkemede reddedildi. Kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) de dikkat çeken hakim, söz konusu haberin "güncel ve görünür gerçekliğe uygun olduğunu, toplumun bilgi edinme, basının haber verme hakkı kapsamında kaldığını" belirtti.

Halktv.com.tr'den Seyhan Avşar'ın haberine göre mahkeme, yapılan yayının "davacıların kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığını" kaydederek davayı reddetti.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Barış Terkoğlu'nun 7 Nisan 2019'da BirGün gazetesine verdiği söyleşide, 'Pelikan yapılanması' ve bu yapının merkezinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da damadı olan Berat Albayrak ile Turkuaz grubunun başındaki Serhat Albayrak’ın bulunduğu konuşuldu.

200 BİN TL'LİK TAZMİNAT İSTEDİLER

Serhat Albayrak ve Turkuaz Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş., söyleşi nedeniyle BirGün gazetesine ve gazeteci Barış Terkoğlu’na tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde haksız ve hukuka aykırı ifadelerin müvekkilin ticari itibarını zedelediği öne sürülerek 200 bin TL’lik tazminat talep edildi.

'HERKES İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKINA SAHİPTİR'

İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi ise davayı reddetti. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) dikkat çekilen kararda, "AİHS’in ifade özgürlüğü başlıklı 10. maddesinin birinci fıkrası; ‘Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsar. Bu madde, devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine tabi tutmalarına engel değildir" ifadeleri yer aldı.

‘GÜNCEL VE GÖRÜNÜR GERÇEKLİĞE UYGUN’

Kararda, BirGün gazetesinin 07 Nisan 2019 tarihli nüshalarında ve internet sitesinde “Pelikancıların İstanbul Savaşı” manşetinde yer alan haberde, "Teşkilat içerisinde farklı bir teşkilat gibi çalışan yapının merkezinde Damat Berat Albayrak ile Turkuaz grubunun başındaki isim Serhat Albayrak var./ Pelikan denilen bana göre 'yeni paralel devlet' örgütlenmesi de bu partilerden biri. Merkezinde Albayrak kardeşler var. Bakan Berat Albayrak Beyi ve Turkuazı yöneten Serhat Beyi kastediyorum” şeklinde ifadelerin kullanıldığının görüldüğü kaydedildi.

'TOPLUM KARŞISINDAKİ KONUM, ELEŞTİRİ SINIRINI GENİŞLETİR'

Mahkeme, "davacıların toplum karşısındaki konumu, iş durumu ve statüsü nedeniyle toplumdaki normal kişi için beklenen eleştiri sınırının daha da geniş olarak yorumlanması gerekmekte olduğunu" belirtti; "davaya konu yayınların güncel ve görünür gerçekliğe uygun olduğunu, toplumun bilgi edinme, basının haber verme hakkı kapsamında kaldığını, habere yönelik toplumsal ilginin bulunduğunu, özle biçim arasındaki dengenin bozulmadığını, demokratik toplum tarafından meşru sayılabilecek nitelikte olduğunu ve ifade özgürlüğüne getirilmesi gereken bir sınırlamanın gerekli olmadığını" kaydetti. Mahkeme tüm bu nedenlerle yapılan yayının davacıların kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığını kaydederek davayı reddetti.

Gündem