Mahkumun rüyasına sansür AYM'den döndü

Mahkumun rüyasına sansür AYM'den döndü
Bir mahkum, eşine yazdığı mektupta tahliye olduğu rüyasını anlattı. Cezaevi yönetimi rüya kısmını sansürlendi. AYM, "haberleşme hürriyeti ihlal edildi" kararı verdi.

'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla cezaevinde tutulan Rahmi Çağan, eşine yazdığı mektupta gündelik yaşamından bahsederken gördüğü bir rüyayı da anlattı. Çağan rüyasında tahliye olup evine dönüyor, sonra bir fabrikada iş bulup çalışmaya başlıyordu. Gazete Duvar'daki habere göre cezaevi disiplin kurulu bu ifadeleri 'sakıncalı' bulup sansürledi. Rüya bölümlerinin üstü çizildi, mektup bu haliyle Çağan'ın eşine gönderildi.

Kurulun gerekçesi ise "Rüya gibi farklı yöntemlerin başvurucunun suç grubunda örgütsel iletişim amacıyla kullanıldığı..." oldu.

Çağan, Dinar İnfaz Hakimliği'ne başvurdu. Ancak hakimlik, kararın "usule ve yasaya uygun olduğuna" hükmetti. Çağadosyayı bireysel başvuruyla Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.


Adalet Bakanlığı, AYM'ye dosyaya sunduğu görüşünde "başvurucunun haberleşme hürriyetine yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine uygun olduğunu" savundu.

Yüksek Mahkeme ise Anayasa'nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verdi.

İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin Dinar İnfaz Hakimliği'ne gönderilmesini hükmeden AYM, başvurucuya da 3 bin TL manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Gündem