Mahmut Alınak evinde Kürtçe eğitimi vermeye başladı

Mahmut Alınak evinde Kürtçe eğitimi vermeye başladı
Evinin garajını Kürtçe dersliğe dönüştüren Mahmut Alınak, 'Kürtlerin dilleri için yapacakları her eylem meşrudur" dedi.

Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak, Kars'ın Digor ilçesinin Mewreg Köyü’nde bulunan evinin garajını çocuklara Kürtçe eğitim vermek için okula dönüştürdü.

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı görüntüde evinin garajını okula dönüştürdüğü belirten Alınak, “Dil bir halkın tarihidir. Dil yoksa bir halkın varlığı da yoktur. Kürt dili ve diğer halkların dilleri devletin etkisi altında. Yüzyıldır devletin dilimizi tanımasını istiyoruz ama tanımıyorlar. Bu nedenle bizler kendi başımızın çaresine bakacağız, çare biziz, milletimizdir, çare sizsiniz. Bütün kardeşlerime, aydınlarımıza ve milletimize sesleniyorum. Dilimize sahip çıkalım” çağrısında bulundu.

'BİZ AYDINLARIN GÖREVİ BU YASAKLARI ÇİĞNEMEKTİR'

Paylaşılan görüntüde kalem olarak kömürü kullanan ve tahta olarak da garaj duvarını kullanan Alınak, yıllardır Kürtlerin anadilde eğitim hakkı talebinin karşılanmaması nedeniyle böyle bir eylem biçimi geliştirdiğini söyledi. Alınak, şöyle konuştu:

“Bizler dilenci değiliz. Eğer devlet izin vermeyip inkar ve ret siyasetini sürdürüyorsa, biz aydınların da görevi de bu yasakları çiğnemektir. Biz aydınlar bu bedeli göze alıp yasakları umursamamalıyız. Yıllardır Kürtler anadilde eğitim diyorlar, başat talepleri bu ama devletin kılı bile kıpırdamıyor. Uyduruk bir şekilde okullarda seçmeli ders diyor. Sen tüm eğitim boyunca çocuklara Türkçe eğitimi dayatacaksın, sonra kalkıp seçmeli ders diyeceksin. Bu çocuk oyuncağı değil, bu düpedüz bir halkla alay etmektir. Eğer onlar bunu yapıyorsa, bizler de bu ırkçı faşist düzeni sivil itaatsizliklerle yerle bir etmek biz aydınların görevidir. Çünkü Kürtlerin dilleri için yapacakları her eylem meşrudur. Bu nedenle köyümde böyle bir şey yapma gereği duydum." (MA)

Gündem