MAK Araştırma: AKP ve MHP'nin oyları yüzde 44, en acil sorun ekonomi, erken seçim isteyenlerin oranı artıyor

MAK Araştırma: AKP ve MHP'nin oyları yüzde 44, en acil sorun ekonomi, erken seçim isteyenlerin oranı artıyor
MAK Araştırma: AKP ve MHP'nin oylarının toplamı yüzde 44. Yüzde 65 ülkenin en önemli sorunu olarak ekonomiyi görüyor. Erken seçim isteyenlerin oranı ise yüzde 49'a çıktı.


MAK Danışmanlık Şirketi’nin yaptığı Ocak 2021 Türkiye Gündemi araştırmasına göre Cumhur ittifakını oluşturan AKP ve MHP’nin toplam oy oranı yüzde 44.1 oldu. Her üç kişiden birinin oy verdiği partiyi değiştirmeyi düşündüğünü söylediği ankete göre en başarılı bulunan bakan Süleyman Soylu, en az başarılı bulunan bakan ise Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan oldu. Halkın yüzde 65’inin ekonomik sorunları en acil sorun olarak gördüğü anlaşılan araştırmada halkın yüzde 40’ının son dönem siyasetçi ve gazetecilere yönelik saldırılardan endişe duyduğu, yüzde 41’inin ise “münferit” bulduğu tespit edildi. 

Üç seçmenden birinin oyu değişiyor

Seçmenlerin yüzde 29’u 24 Haziran’da oy verdiği partiden başka bir partiye oy vereceğini söylerken yüzde 20’si kararsız/cevap yok, yüzde 51’i ise oy verdiği partiyi değiştirmeyeceğini söyledi.

“Yarın milletvekili genel seçimi olsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtların yüzdelik dağılımı şöyle oldu:

AKP: 32.2
CHP: 22.5
İyi Parti: 12.3
HDP: 8 
MHP: 7.7
Gelecek: 2.2
Deva: 2
Saadet: 1.3
Diğerleri: 1.8
Cevap yok/ kararsız: 10

“Deneyimlerimiz kararsız seçmenin önemli oranda muhalefete yakın seçmen olduğunu göstermektedir. Yine de kararsızları matematiksel dağılımla göstermek pratik bir okuma imkânı sağlayacaktır” denilen ankette kararsızlar dağıtılınca oy oranları ise şöyle oldu:

AKP: 35.6
CHP: 24.9
İyi Parti: 13.6
HDP: 8.9
MHP: 8.5
Gelecek: 2.5
Deva: 2.3
Saadet: 1.6
Diğer: 2.1

HDP’li seçmen kendini kamufle ediyor

Araştırmanın analiz bölümünde, ankete göre baraj altında görünen HDP oyları için “Güvenlik politikalarının öne çıktığı dönemlerde HDP seçmeninin yaklaşık yüzde 2-3 oranında (özellikle büyükşehirlerdeki HDP li Kürt seçmenin) kendilerini iktidar içinde kamufle ettikleri yani HDP li oldukları halde Ak Partili olduklarını ifade edebildikleri” değerlendirmesi yapıldı.  

En tanınan bakanlar Koca ve Soylu

Bakanların tanınma ve başarılı bulunma oranlarında ise en tanınan bakan yüzde 99 ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Ankete katılanların yüzde 99’unun tanıdığı Koca’yı  yüzde 98 ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu (yüzde 98), Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk (yüzde 82), Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (yüzde 81) ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar (yüzde 80) takip etti. En az tanınan bakan ise  yüzde 8 ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yüzde 9 ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve yüzde 10 ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu oldu.

En başarılı bulunan bakan Soylu

Bakanların başarılı bulunma sıralamasında ise yüzde 52 ile Soylu ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 51 ile Milli Savunma Bakanı Akar, yüzde 50 ile Sağlık Bakanı Koca takip etti. Milli Eğitim Bakanı Selçuk’u başarılı bulanların oranı yüzde 46 oldu. En az başarılı bulunan bakanlar sıralaması ise şöyle: Ticaret Bakanı Pekcan (yüzde 6), Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu (yüzde 7) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez (yüzde 9), Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk (yüzde 7) oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısını halkın 3’te 2’si tanımıyor

Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bilinme ve başarı oranı oldu. Ankete katılanların yüzde 34’ü Oktay’ın adını bildiğini söylerken başarılı bulanların oranı ise sadece yüzde 17 oldu. 

AKP’liler hayatlarından memnun

AKP’lilerin yüzde 60’ı genel olarak hayatlarından memnun olduğunu söylerken CHP’lilerin sadece yüzde 5’inin hayatlarından memnun olduğu anlaşıldı. MHP’lilerin yüzde 63’ü, İyi Partililerin yüzde 11’i, HDP’lilerin yüzde 8’i hayatlarından memnun.

“Hayatımdan memnun değilim” diyenlerin oranı ise AKP’ye oy verenlerde yüzde 14, CHP’illerde yüzde 73, İyi Partililerde yüzde 54, HDP’lilerde yüzde 61, MHP’lilerde yüzde 11 oldu.

Biden sonrası ABD-Türkiye ilişkileri

Ankete katılanların yüzde 46’sı Biden’ın seçilmesinden sonra  ilişkilerin Türkiye’nin aleyhine gelişeceğini düşünürken yüzde 24’ü Türkiye’nin lehine gelişmeler beklediğini, yüzde 19’u ise Türkiye için durumun değişmeyeceği yanıtını verdi.

Yüzde 5 “Zenginim” diyor

Ailenizin gelir düzeyini düşündüğünüzde ekonomik olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız sorusuna yüzde 5 ‘Ekonomik sıkıntımız yok, zengin sayılırız’ yanıtını verdi. Yüzde 13 “Şikayet edemeyecek kadar iyi durumdayız” diyerek bu soruyu yanıtlarken yüzde 17, ‘küçük tasarruflar yapacak durumdayız’, yüzde 34 ‘sadece temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilyoruz’, yüzde 21 ise ‘zaruri ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamıyoruz’ yanıtlarını verdi.

En önemli sorun ekonomi

"Ülkenin en önemli sorunu nedir?"sorusuna verilen yanıtlarda ise “Ekonomik sorunlar, hayat pahalılığı, işsizlik vb’ yanıtını verenlerin oranı yüzde 65 oldu. Yüzde 13, ‘adalet ve sosyal sorunları’ en yakıcı sorun olarak görürken ‘pandemiye bağlı hasta olma endişesi, aşı vb konuları’ ilk sıraya yerleştirenlerin oranı ise yüzde 10’da kaldı.

Halkın yarısı erken seçim istiyor

Ankete göre halkın yüzde 49’u erken seçimin olmasını isterken yüzde 41 buna karşı çıkıyor. Yüzde 10 ise kararsız.

Yüzde 40 gazetecilere saldırılardan endişeli

Ankara’da son dönemde bazı gazetecilere yönelik fiziki saldırıları nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle sıralandı:

Münferit bazı olaylar: Yüzde 41
Ülkenin yeniden kardeş kavgasına taşınması endişesi duydum: Yüzde 28
Faili meçhuller ve beyaz Toros algısı oluştu: Yüzde 12
Konu hakkında bilgim yok: Yüzde 29

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem