MAK Danışmanlık anketi: Gençlere "Cumhur İttifakı mı Millet İttifakı mı" diye soruldu, yüzde 12 HDP dedi

MAK Danışmanlık anketi: Gençlere "Cumhur İttifakı mı Millet İttifakı mı" diye soruldu, yüzde 12 HDP dedi
Ankette, daha önce oy kullanmamış, ilk kez oy kullanacak genç seçmene “Yarın seçim olsa tercihiniz bugünkü bileşenleriyle Millet İttifakı mı Cumhur İttifakı mı olur?” sorusu yöneltildi. Cumhur İttifakı diyenler 30, Millet İttifakı diyenler 50, yüzde 12'lik bir kesim soruda ifade etmememize rağmen HDP demiş

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 23 Derece programında son anket sonuçlarını açıkladı. Anket, 30'u büyükşehir 61 ilde, 5 bin 700 kişiyle yapıldı.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre, 24 Haziran seçimlerinde oy veren katılımcılara yöneltilen “Yarın bir genel seçim olsa 24 Haziran'da oy verdiğiniz partiye göre oy tercihiniz değişecek mi” sorusuna yüzde 48 oranında “Farklı bir partiye oy vereceğim” yanıtı verildi. Yüzde 41'i aynı partiye vereceğini söyledi. Kulat, “İki seçmenden biri kanaatini değiştirecek gibi görünüyor” dedi.

“Yarın bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna, kararsızlar dağıtılmadan çıkan yanıtlar şöyle: AK Parti 31.1, CHP 21.9, İYİ Parti 13.4, HDP 7.3, MHP 7.1, Gelecek Partisi 2.6, DEVA Partisi 2.6, Saadet Partisi 1.2, BBP 1, Yeniden Refah Partisi 0.8, Hüda Par 0.8, Memleket Partisi 0.8, Türkiye Değişim Partisi 0.4. Diğerleri 1.1. Yüzde 8 kararsız.

“HDP'nin en az 2 puanının AK Parti içerisinde kamufle olması söz konusu. Yani büyükşehirlerde, özellikle güvenlik tedbirlerinin çok arttığı dönemlerde, HDP'li seçmenler kendilerini iktidarın içerisinde gösterebiliyorlar. O zaman AK Parti'nin 31'inin de daha aşağı inme durumu söz konusu olabilir. 30'un altına inme durumu söz konusu olabilir” dedi.

DEVA Partisi ile ilgili “Şu anda Türkiye'de hemen hemen her partinin ikinci partisi olma durumunda” yorumu yapan Kulat, “Partinize oy vermezseniz kime verirsiniz” sorusu üzerine hemen hemen bütün parti seçmenlerinin DEVA'yı işaret ettiğini anlattı.

AK Partililerin, “oylarının düşmesine karşın Cumhurbaşanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oyunun daha yüksek olduğu yorumunun doğru olmadığını anlatan Kulat, “24 Haziran seçimlerini bu arkadaşlar doğru okuyamadı. 24 Haziran'da AK Parti, MHP ve üstüne BBP'yi eklediğinizde yüzde 54 civarında. Erdoğan, bu 54'ün içerisinde 52.6'lık oy alabildi. Zannedildiği gibi Erdoğan'ın oyu partisinin oyunun çok üstünde falan değil” diye konuştu.

Ankette, daha önce oy kullanmamış, ilk kez oy kullanacak genç seçmene “Yarın seçim olsa tercihiniz bugünkü bileşenleriyle Millet İttifakı mı Cumhur İttifakı mı olur?” sorusu yöneltildi. Cumhur İttifakı diyenler 30, Millet İttifakı diyenler 50, yüzde 12'lik bir kesim soruda ifade etmememize rağmen HDP demiş. Kulat, “HDP'li seçmenin gençler arasındaki duruşu diğer bloklardan farklı. Alttan daha fazla Kürt seçmen geliyor. HDP eğer 'soyaçekim' bir siyaset uygularsa orada bile bir avantaj yakalayabilir” dedi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.