Makina Mühendisleri Odası'ndan 'yangın' açıklaması: İmalat sürecinden kaynaklı

Makina Mühendisleri Odası'ndan 'yangın' açıklaması: İmalat sürecinden kaynaklı
Narlıdere'de yanan siteye dair ilk izlenimlerini paylaşan Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Sekreteri Evrim Aksoy, "Binalarda kullanılan malzemelerin yangına, aleve dayanıklı malzemeler olması gerekir veya onu o bölgede tutacak malzemeler olması gerekir” dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyeleri, İzmir Narlıdere’deki bir sitede çıkan yangının ardından bugün devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Sekreteri Evrim Aksoy, “Tek tesellimiz can kaybının olmaması" dedi.

"İçeride çok fazla yanıcı madde var"

Teknik raporun önümüzdeki günlerde paylaşılacağını açıklayan Aksoy, izlenimlerini şöyle anlattı:

"İlk izlenimimiz; imalatlar gerçekleştirilirken rant odaklı olmadan, estetik kaygılar gütmeden imalatlar gerçekleştirilmesi gerekiyor. Mevzuatın amasız, tartışmasız mutlaka uygulanması gerekiyor. İçeride karşılaştığımız tablo imalat sürecinden kaynaklanan binanın yangının çıktığı anda o bölgede tutamadığı, içeride yanmaz malzeme kullanılmadığı ve yangının yayılmasına neden olan bir malzeme sıkıntısı gözüküyor. Bu nedenle yangın bir alanda başlamış o alanda kalamayıp yayılmış, içeride çok fazla yanıcı madde var. Yönetmelikler, mevzuatlar bunu çok net tanımlar, binalarda kullanılan malzemelerin yangına, aleve dayanıklı malzemeler olması gerekir veya onu o bölgede tutacak malzemeler olması gerekir.”

"Akıllı binalar bu şekilde tasarlanmaz"

Erken uyarı sistemlerinin çalışmadığı iddialarıyla ilgili soru üzerine Aksoy, “Çalışmadı demek için teknik raporu beklemek gerekir ancak akıllı binalar bu şekilde tasarlanmaz, akıllı binaların imalatında önleme ile ilgili sistemler kurulmuş fakat burada çıkan felaketin imalatta kullanılan malzemeden kaynaklı olan kısmını nasıl tartışacağız? Nasıl akıllı bina diyeceğiz? Bunu tartışmamız gerekecek. Bu tarz bir imalatta kullanılan malzemenin özel sertifikalı malzemeler olması gerekiyor ve yangını o bölgede tutması gerekiyor ama ilk izlenimlerimizde bunu ifade edemeyeceğim” diye konuştu.

Aksoy, diğer binalarla ilgili de yetkilileri uyararak şunları söyledi:

“Çok hızlıca aksiyon alınması gerekiyor. Bu bize bir işarettir, ucuz atlatılan bir felakettir. Afetler sonrasına dair değerlendirmelerde de binaların tetkiklerinin yapılması, sistemlerinin gözden geçirilmesi ve denetimlerinin mutlaka yapılması gerekiyor.” (ANKA)

Gündem