Malatya Çevre Platformu İliç'te: Siyanür öldürür

Malatya Çevre Platformu İliç'te: Siyanür öldürür
Malatya Çevre Platformu, liçli toprak çökmesinin yaşandığı Erzincan İliç'e giderek burada siyanürlü maden aramasını ve Çöpler Altın Madenini protesto etti. Burada konuşan DEM Partili Ayten Kordu, "Bu yaşanan çok büyük bir felakettir ve bu felaketin sorumluları bu siyasal iktidarın kendisidir. Burada bir ekokırım var, burada bir suç işlenmiştir" dedi.

Erzincan İliç'te yaşanan facianın ardından ekolojistler ve emek örgütleri bölgeye gitmek için yola çıktı ancak İliç'e gitmeleri engellendi.

Çevre illerin valiliklerinden gelen yasak kararları ile İliç'e girişler engelleniyor.

Ancak yasağa rağmen bir şekilde İliç Çöpler köyüne giden Malatya Çevre Platformu siyanürlü altın aramasını ve çevre talanını protesto etti.

Platform üyeleri "Yaşanan maden faciası ve ekokarım suçuna karşı ses çıkarıyoruz. İliç altın madeni kapatılsın" pankartı açarken, "Siyanür öldürür", "Erzincan İliç'teki katliamın sorumlusu maden şirketleri ve işbirliği yapan siyasi iktidardır", "Fırat zehirlenecek acil önlem gerek" dövizleri taşıdılar.

Platformu, DEM Parti Dersim milletvekili Ayten Kordu da destek verdi.

Burada konuşan Kordu bölgeye Dersim ve Erzincan il yönetiminden partilerle gittiklerini ve yetkililerden bilgi aldıklarını aktardı.

"Arkadaşlarımızın İliç'e girişi engellendi"

Ayten Kordu İliç'e içi çeşitli illerden gelmek için yola çıkan çevre aktivistleri ve emek örgütlerinin engellendiğini belirterek "Arkadaşlarımız bugün İliç'e gelerek, burada bir açıklama yapacaklardı. Onlarla Refahiye'de buluşacaktık, buraya hep beraber gelecektik. Fakat her yerden gelen ekoloji ve emek örgütlerinin araçlarını engellendiğini, en son işte İstanbul'dan gelen grubun Refahiye'de engellendiğini biliyoruz. Birçok arkadaşımızın girişi engellendi. Burada Malatya Çevre Platformu'ndan arkadaşlarımız var şuan" diye konuştu.

"Burada bir suç işlenmiştir"

"Bu yaşanan çok büyük bir felakettir ve bu felaketin sorumluları bu siyasal iktidarın kendisidir. Burada bir ekokırım var, burada bir suç işlenmiştir" diyen Kordu, uzmanların tüm uyarısına, siyanür sızıntısına rağmen Anagol'a izinleri veren siyasal iktidarın felaketin ortağı ve sorumlusu olduğunu belirtti.

"Derhal kapatılmalılar"

Kordu, "Bu ülkenin neresinde olursa olsun diğerinin madenleri hemen kapatılmalıdır. Siyanür madenleri toplum sağlığına zararlıdır" dedi.

"Burada yaratılan bir felaket Bafra körfezine kadar ulaşacaktır" diyen Kordu meslek örgütlerinin, uzmanların uyarılarını sürdürdüğünü anımasattı.

"Biz de buna ilişkin insanıyla, havasıyla doğasıyla talan edilen bu ekokırım yaşanan madenlerinin derhal kapatılmasını talep ediyoruz" diyerek madenlere karşı mücadele edeceklerini söyledi. (Kısa Dalga)

Gündem