Malatya'da depremle ilgili kamu görevlileri ve belediye başkanları hakkında suç duyurusu

Malatya'da depremle ilgili kamu görevlileri ve belediye başkanları hakkında suç duyurusu
Şüphelilerin; “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme”, “bilinçli taksirle yaralama”, “zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma”, “resmi belgede sahtecilik”, “imar kirliliğine neden olma” ve “irtikap” suçlarını işlediği iddia edildi.

Malatya’da, aralarında baro yönetim kurulu üyelerinin de olduğu avukatlar, mevcut ve eski belediye başkanları ve belediye imar komisyon başkanları hakkında depremlerle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde Malatya’da 3 bin 899 bina yıkılırken 23 bin 968 ağır hasarlı, 2 bin 247 orta hasarlı binanın tespit edildiği ve acil yıkılacak bina sayısının ise 372 olduğu açıklandı.

Malatya’da aralarında Malatya Barosu yöneticilerinin de olduğu bir grup avukat; eski Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Valisi Hulusi Şahin, eski Malatya Belediye Başkanı Hüseyin Cemal Akın, eski Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, eski Yeşilyurt Belediyesi ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, eski Battalgazi Belediye Başkanı ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürü Ali Laloğlu, eski Yeşilyurt Bostanbaşı Belediyesi Başkanı Yahya Akın ve Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesinde görev yapan tüm İmar ve Şehircilik Komisyon Başkanları hakkında suç duyusunda bulundu.

Suç duyurusunda; ilgililerin, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölmesine sebebiyet verme”, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme”, “bilinçli taksirle yaralama”, “zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma”, “resmî belgede sahtecilik”, “imar kirliliğine neden olma” ve “irtikap” suçlarını işlediği iddia edildi.

"Yöneticilerin ciddi sorumluluğu var"

Malatya Barosu yönetim kurulu üyelerinden Av. Halis Öztürk, 2020 yılında Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremlerde Malatya’da hasar alan bina ve yapılarla ilgili idarecilerin denetim yükümlülüğünü yerine getirmediğini ve 6 Şubat depremlerinde bu binaların neredeyse tamamının yıkıldığını belirtti.

Öztürk, "Bunda yöneticilerin ciddi şekilde ihmal ve kusurlarının olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduk" dedi.

"Can kayıplarının sebebi deprem değil ihmalkarlık"

Öztürk, "Bu sitelerde şu anda depremden önceki bir dairenin yaklaşık satış fiyatı 3 milyon TL civarındaydı, şu anda Bostanbaşı mahallesinin yaklaşık yüzde 80’i tamamen kullanılmaz durumda. Sosyal medyada da bu binalarla ilgili birkaç video çıkmıştı tamamen lüks siteler ancak buraların tarım arazisi olması 20 yıl öncesine kadar da kayısı bahçesi olarak kullanılmasına rağmen sonrasında yapılan imar uygulamaları neticesinde şu anda Bostanbaşı'ndaki siteler 15 kata kadar yükselmiş durumda. Buradaki hem can kayıplarının hem ekonomik kayıpların sebebinin deprem olmadığını ihmalkarlık olduğunu ifade etmek istiyoruz. Hiç kimse yasaların üstünde değildir, biz hukukun üstünlüğüne inanıyoruz ve bu kapsamda soruşturulmaların yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. (ANKA)

Gündem