Malezya'daki 'melez maymun'un sırrı çözülüyor

Malezya'daki 'melez maymun'un sırrı çözülüyor
Malezya'da ilk olarak 2017 yılında doğa gözlemcileri tarafından fark edilen 'melez maymun'a dair yeni bir araştırma yayımlandı. Buna göre gizemli maymun, uzaktan akraba olan iki primatın nadir görülen bir şekilde çiftleşmesi sonucu dünyaya geldi. Araştırma ekibi, doğal yaşam alanlarını korumanın önemine dikkat çekti.

Söz konusu dişi maymun ilk olarak 2017 yılında, Malezya'nın Sabah eyaletindeki Kinabatangan Nehri'nin kıyısında görülmüştü. Doğal yaşam gözlemcileri, maymunun fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmış, bölgede farklı türlerden grupların yaşadığını belirtmişti.

Malezya'daki Bilim Üniversitesi'nde (Universiti Sains Malaysia) yapılan araştırma ise hem bebekliğinde annesi tarafından beslenirken, hem de kendisi doğum yaptıktan sonra yavrusunu doyururken görüntülenen melez maymuna dair yeni bulguları ortaya koydu.

Araştırmacılar, bir uzun burunlu maymunun (Nasalis larvatus), kendi türünden dişi maymunlara erişemeyince dişi gümüş yapraklı maymunla çiftleştiğine inanıyor. Araştırmacılar bu sonuca, melez maymunun renklerini, tüylerini, vücut oranlarını ve burnunu inceleyerek ulaştı.

Araştırmada, bölgede özellikle palmiye ağacı ekim alanlarının genişletilmesi sonrasında hayvanların yaşam alanlarının daraltıldığına, iki ayrı maymun türünün bu nedenle nehir kıyısına sıkışmak zorunda kalmış olabileceğine dikkat çekildi. Melez maymunun sadece bu nedenle doğup doğmadığına dair daha fazla kanıt gerektiğini belirtilse de, hayvanların yaşam alanlarının korunması gerekliliği vurgulandı.

Malezya'da yapılan bir başka araştırma, 1973-2010 arasında Sabah eyaletindeki ormanlık alanların yüzde 39.5'inin yok olduğunu ortaya çıkarmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya