Maliyetler yüzde 250 arttı, kitaba yüzde 30 zam gelecek

Maliyetler yüzde 250 arttı, kitaba yüzde 30 zam gelecek
Yayıncılık sektörü temsilcileri, kâğıtta yüzde 95 dışa bağımlı olan Türkiye’de yüzde 250’yi aşan maliyet artışları nedeniyle zor durumda olduklarını belirtirken, yılbaşından sonra gelen elektrik, doğalgaz, vergi ve akaryakıt zamlarının ardından yeni basılacak kitaplara en az yüzde 30 zam yapılacağını belirtti.

Döviz kurlarında bir yılda yüzde 100’ü aşan artışın vurduğu sektörlerden biri de yayıncılık sektörü oldu. Önce covid salgınından darbe yiyen sektör, şimdi de kurlardaki oynaklığın getirdiği sorunları yaşıyor

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; 30 TL etiketli bir kitaba artık 50 TL fiyat koymak zorunda kaldıklarını söyleyen Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk,  “Fiyatları yeniden en az yüzde 30 artırmak zorundayız. Yılbaşında kargocular yüzde 30 zam yaptı ki devamı da gelecektir. Eskiden vadeli olarak aldığımız kağıtları satıcılar vadeli satmıyor. Artık satışından emin olunamayan kitaplar basılmıyor. Yeni kitaplar da çok azaldı bu yüzden” dedi.

Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden ithal edilen kağıttan alınan yüzde 10’luk fonun kaldırılmasını talep ettiklerini söyleyen Kocatürk, “Kağıtta KDV’nin de kaldırılmasını istiyoruz ama bürokrasi bunun çok zor olduğunu söyledi bize. Türkiye’nin kağıt endüstrisini tekrar kurması gerek. Üretim azaldı ve sektörde 80 bin istihdam risk altında” diye konuştu.

Maliyetlerin bsr yılda yüzde 250 arttığını.  söyleyen matbaa işletmecisi Erhan Şahin ise Zaten piyasada iş yok, daralma var. İstihdamda düşüş bekleniyor. Biz taşımaya çalışıyoruz ama bu da sürdürülebilir bir durum değil” diye konuştu. 

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aksoy ise  2021’de ilk kez basılan kitap sayısında 1505 adet, bandrol sayısının 5 milyon 890 bin 848 adet azaldığını   söyledi. 

Ekonomi