Mansur Yavaş, belediye meclisinden geçmeyen 'arıtma tesisi projesi' için tepki gösterdi: Erdoğan'a götürürüm

Mansur Yavaş, belediye meclisinden geçmeyen 'arıtma tesisi projesi' için tepki gösterdi: Erdoğan'a götürürüm
Cumhurbaşkanlığının yatırım programına aldığı, ancak büyükşehir meclisinde AKP ve MHP oylarıyla reddedilen kapasite artırımı projesinin önemi Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’nde Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş tarafından anlatıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Merkezi (Tatlar) Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki kapasite artırımı için kredi kullanma yetkisini içeren taleplerinin ABB Meclisi'nde ertelenmesi konusunda, "Belediye Meclisi'ndeki üyeler bizim bu parayı alıp başka yerlerde kullanabileceğimizi sanıyor. Önce reddettiler. 30 milyon nüfusu direkt ilgilendiren bir projeyi, Cumhurbaşkanı'nın onaylamasına rağmen reddettiler." dedi.

Tesiste kapasite artışı yapılamadığı için atık suyun yarısının Ankara Çayı'na verildiğini anlatan Yavaş, kapasite artışı için dış finansman bulmalarına rağmen ABB Meclisi'nde proje bazlı kredi taleplerinin önce reddedildiğini, veto üzerine de ertelendiğini söyledi.

Yavaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Biz göreve geldikten sonra 2019 yılında bu durumun farkına vardık acilen bu tesisin yapılması gerektiği için yönetim kurulu kararları alındı ve çalışmalara başlandı. 2020 yılında buranın proje ihalesine çıkıldı. Projeleri yapıldı daha sonra 2022'de teslim alındı. Proje bitti, 2023 yılında da ÇED raporunu aldıktan sonra Stratejik Daire Başkanlığı'na ve Cumhurbaşkanlığı'na başvurduk. 'Buranın acil yapılması gerekiyor ve yatırım programına alınması gerekiyor' dedik. Strateji Dairesi bunu Cumhurbaşkanlığına gönderdi ve oradan da projeye onay çıktı. Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alındı.

Yani 2024 seçimlerine kadar neredeyse başlaması dahi mümkün değil. Ancak sanıyorum Belediye Meclisi'ndeki üyeler bizim bu parayı alıp başka yerlerde kullanabileceğimizi sanıyor. Önce reddettiler. 30 milyon nüfusu direkt ilgilendiren bir projeyi Cumhurbaşkanı'nın onaylamasına rağmen reddettiler. Ben veto ettim. Tekrar iki aydır da erteleme kararı alıyorlar. Bunu Ankara halkının, İstanbul'un ve Türkiye'nin mutlaka görmesi gerekir. Burada 'belediye yönetimini, Mansur Yavaş'ı engelliyorum' adı altında 30 milyon insanın sağlığıyla oynanıyor.

Ret' olursa konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a tekrar götürmeyi düşünüyorum. Bu konu çok vahim. En azından ben onların (Meclis üyeleri) Sayın Cumhurbaşkanı tarafından ikaz edileceklerini düşünüyorum. Ve Sağlık Bakanı ve Çevre Bakanı'nı da göreve davet ediyorum bu konuda.

Gündem