Market araştırması: Londra'da 2 bin 972 TL, İstanbul'da 3 bin 297 TL

Market araştırması:  Londra'da 2 bin 972 TL, İstanbul'da 3 bin 297 TL
İstanbul Planlama Ajansı, İngiltere'nin en büyük zincir marketi Sainsbury's ile İstanbul'daki bir zincir marketteki fiyatları karşılaştırdı.

Kısa Dalga - İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe, "Londra'da yaşayan bir asgari ücreti 20 ürünü maaşının sadece yüzde 3'ü ile alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli aynı ürünler için maaşının yüzde 19'unu harcamak zorunda" dedi.

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe, yaptıkları İstanbul-Londra Market Araştırması'nın sonuçlarını paylaştı. Gökçe, araştırmada herkesin mutfağında bulunan 20 temel ürünü esas alarak, İngiltere'nin en büyük zincir marketi Sainsbury's ile İstanbul'daki bir zincir marketteki fiyatları karşılaştırdıklarını söyledi.

market-arastirmasi.jpg

Londra'da yaşayan asgari ücretli ile İstanbul'da yaşayan arasındaki fark

Gökçe, Londra'da yaşayan bir asgari ücretli ile İstanbul'da yaşayan asgari ücretli arasındaki farka ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

"Londra'da yaşayan bir asgari ücreti bu 20 ürünü maaşının sadece yüzde 3'ü ile alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli aynı ürünler için maaşının yüzde 19'unu harcamak zorunda.

Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 296 kilo kıyma alırken İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla sadece 40 kilo kıyma alabiliyor.

Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 994 kilo tavuk kanat, 1070 yumurta, 3093 litre süt, 2896 paket makarna alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli sadece 57 kilo tavuk kanat, 425 litre süt, 871 paket makarna alabiliyor."

market-arastirmasi-2.jpg

Gökçe, Türkiye'de çok ciddi bir gıda sorunu olduğuna dikkat çekerek, "Bu sorun yalnızca yüksek enflasyondan kaynaklanmıyor. Üretim de yeterli değil. Yıllarca uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının ağır bedelini halkımız ödüyor" dedi. (Ekonomi Servisi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Araştırma