AKP'ye Mazlum-Der şoku... Mazlum-Der Başkanı'ndan AFAD'a: Herkes insanların bağıra bağıra can verdiğini anlatıyor

AKP'ye Mazlum-Der şoku... Mazlum-Der Başkanı'ndan AFAD'a: Herkes insanların bağıra bağıra can verdiğini anlatıyor
Deprem sonrası enkaz altında kalanlara yardım konusunda AFAD'ın geç kaldığı eleştirileri gündemdeki yerini korurken bir eleştiri de bir süre önce AKP'yi eleştiren üyelerini tasfiye eden Mazlum-Der'in Genel Başkanı Kaya Kartal'dan geldi. Kartal "AFAD denilen 3 günlük kamu kurumu TC'den bile daha köklü olan Kızılay'ı dahi kıskanıyor ve flulaştırmaya, görünmez kılmaya çalışıyor" yorumunda bulundu.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra AFAD'ın enkaz kaldırma ve yardım çalışmalarına geç katılması tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Son olarak 2017 yılında yakın zamanda insan hakları ihlallerini ve AKP'yi eleştiren kadrolarını tasfiye eden "insan hakları" örgütü Mazlum-Der Genel Başkanı Kaya Kartal'dan AFAD'a sert eleştiriler getirdi.

Kartal "8. gün halen dokunulmayan enkazlar vardı, özellikle #Adiyaman çok mazlum ve sahipsiz bir görüntü ile karşıladı bizi..." değerlendirmesini paylaşırken koordinasyonsuzluktan "insanların bağıra bağıra can verdiğini anlatıyordu" sözleriyse dikkat çekti.

Kartal AFAD'a ilişkin şunları kaydetti:

1- @Kizilay Başkanı @drkerem: "İlk zamanlarda AFAD kendi logosu ile birlikte bizim logomuzu da kullanıyordu. Böylece toplumsal belleğin sahada aradığı hilalimiz de görünür oluyordu ama daha sonra sadece kendi kurumsal logolarını konumlandırmayı tercih ettiler." demiş.

2- Depremin ilk haftası Maraş, Adıyaman, Malatya, Antep ve Hatay bölgesini bir hafta gezerek gözlemledik. Sivil ya da memur kime sorsanız her başlıkta yaşanan koordinasyonsuzluktan yardımların geç ulaştığından şikayet ediyor, insanların bağıra bağıra can verdiğini anlatıyordu.

3- 8. gün halen dokunulmayan enkazlar vardı, özellikle #Adiyaman çok mazlum ve sahipsiz bir görüntü ile karşıladı bizi... Gidebilenler gitmiş, kalanlar yana yakıla çadır peşinde koşuyordu. İnsanlar cenazemiz çıkarılacak mı, yoksa molozlarla mı gömülecek tedirginliğindeydi...

4- Şimdi Kızılay Başkanı @drkerem'in söyleyemediğini biz söyleyelim, #AFAD denilen 3 günlük kamu kurumu TC'den bile daha köklü olan @Kizilay'ı dahi kıskanıyor ve flulaştırmaya, görünmez kılmaya çalışıyor. Varın diğer STK ve sivil organizasyonlarla ilişkisini siz düşünün...

5- Resmi verilerde bile 200 binden fazla insanın enkaz altında kaldığı, 43binden fazla insanın öldüğü yerde, yöneticiler 'devletin enkazın altında kaldığı'nı söyleyenleri hainlikle itham ediyor. #AFAD binalarının yıkıldığı, enkaza dönüştüğü yerde en azından susmak gerekirdi...

6- 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' söylemlerinden sonra gelinen nokta içler acısı!..
Bu kadar insanın enkaz altında kaldığı/öldüğü bir yerde devletin enkaz altında kalmadığı söylemi, aksini söyleyenlerin insanların hainlikle itham edilmesi utanç vericidir.

7- Bu utancı ne manipülasyonlarla, ne yasaklamalarla, ne önceki vahim örneklerle, ne propaganda bakanlığı gibi çalışan yapılarla örtebilirsiniz!..

(Kısa Dalga)

Gündem