MEB'e bağlı meslek edindirme kursunda kadınlar sigortasız çalıştırıldı

MEB'e bağlı meslek edindirme kursunda kadınlar sigortasız çalıştırıldı
Bingöl'de 40 kadının MEB'e bağlı meslek edindirme kursunda sigortasız çalıştırıldığı ortaya çıktı.
Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Bingöl’de Mili Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Meslek Edindirme Merkezi'nin (MESEM) Kadının Gücü Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi işbirliğiyle açtığı meslek kursunda, kadınlar haftalarca sigortasız ve maaşsız çalıştırıldı.

Kadınların ürünleri kooperatifin anlaştığı firmalara satıldı

Yaşadıkları mağduriyete dair Milli Eğitim Bakanlığı’na ve CİMER’e başvuran kadınlara henüz yanıt verilmedi. bianet'ten Zeynep Akat'a konuşan kadınlar, kursa başlayan kadınlara herhangi bir el sanatı öğretilmedi ancak kadınlar, bileklik, kolye gibi takılar üretmeye zorlandı. Bu takıların kooperatifin anlaştığı firmalara satıldığını söyleyen kadınlar, en az 40 kişinin mağdur olduğunu anlattı.

'Bir buçuk ay sonra maaşlarımız yatmayınca şikayet etmeye başladık'

Kursa başvuru yaptıktan sonra deneme süreci için bir hafta ücretsiz ve sigortasız çalıştırıldığını söyleyen bir kursiyer yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Kaydolduktan sonra bana ‘bir haftalık deneme süreci var’ dediler, çalıştım, sonrasında da ‘bir hafta ara’ verdiler. Deneme süreci diye bir şeyin olmadığını çok sonradan öğrendim. Daha sonra beni aradılar ve ‘kaydımın onaylandığını’ söylediler. Kursa gitmeye ve üretmeye başladım. Kayıtlarımız e-Devlet’te gözükmüyordu, sorduğumuzda ‘bir ay sonra e-Devlet’e düşeceğini’ söylüyorlardı. Bir buçuk ay sonra maaşlarımız yatmayınca şikâyet etmeye başladık, bizi her seferinde geçiştirdiler. Ardından ‘sağlık sigortanız olmamış, sizi iki hafta sonra çağıracağız’ dediler. İki hafta sonra aradım, bana 'bakanlık yeni bir karar çıkarmış, bu yüzden kaydınız oluşmamış' dediler. Kaydımız onaylanmadığı için de para alamayacağımızı söylediler."

'Bir saat geç kaldığımızda tüm gün yok sayılıyorduk'

Bir başka kursiyer de kurs kayıtları yapılmadığı halde inandırıcı olması için her gün yoklama alındığını, zorlu koşullarda çalışmaya mecbur bırakıldıklarını anlattı:

“Bir saat geç kaldığımızda tüm gün yok yazılıyorduk. Bu da o gün para alamayacağımız anlamına geliyordu. O yüzden her gün tam saatinde orda olmaya özen gösterdik hepimiz. Takı tasarım kursu olmadığı halde önümüze boncuk ve ip koyup, günde 50 tane bileklik yapmaya zorluyorlardı. Bizi sigortasız ve maaşsız çalıştırarak yaptığımız bilekleri anlaştıkları bir firmaya satıyorlardı. Bunu da gizli saklı değil, alenen yapıyorlar. Kadının emeğini görünür kılmak için kurulan bir kooperatif kadının emeğini sömürerek para kazanıyor."

'Büyük bir emek hırsızlığı var'

"Büyük bir emek hırsızlığı var. Her birimize ayrı ayrı kaydımızın onaylandığı söylendi. Hepimiz el sanatları alanında olmamıza rağmen hiçbirimize el sanatları öğretilmedi. Bizi aldılar, kaydımızı onaylamadılar, kendi anlaştıkları firmalara ürün satarak para kazanmak için kullandılar.”

'Bu hukuksuzluğun bir karşılığı olmasını istiyoruz'

Savcılığa suç duyurusunda bulunmak istiyoruz ama başta kayıt için verdiğimiz evraklarımızı bize vermiyorlar. MEB’e MESEM’e ve CİMER’e şikâyette bulunduk ancak hiçbirinden dönüş alamadık. Bu hukuksuzluğun bir karşılığı olmasını istiyoruz.”

Öte yandan MESEM ve Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü telefonlara yanıt vermezken ilgili kooperatife dair internet sitesi ve iletişim bilgisi olmaması yine kursun olduğu binada, kursa dair bir tabela olmaması da dikkat çekti. (Kısa Dalga)

Kadın