Meclis bir buçuk ay aradan sonra açılıyor, peki gündemde neler var?

Meclis bir buçuk ay aradan sonra açılıyor, peki gündemde neler var?
31 Mart yerel seçimleri nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu 1,5 ay aradan sonra ilk kez toplanıyor. Meclis ve siyaseti yoğun bir gündem bekliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi grup toplantıları düzenlenecek.

Genel Kurulda ise, enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak.

BBCTürkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre,

AKP’nin öncelikli gündemleri arasında Meclis’te bekleyen yasalar var. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Meclis çalışmalarını düzenleyen içtüzük ve yeni anayasa için adım atması da beklenen gelişmeler arasında.

Meral Akşener’in olağanüstü kurultay kararı aldığı İYİ Parti ise 27 Nisan’daki olağanüstü kurultayda yeni genel başkanını ve yönetimini belirleyecek.

Seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine revizyonuna gideceği iddiaları da siyasi kulislerde en çok konuşulan konulardan.

Siyasi parti liderleri de seçimden sonra ilk grup toplantılarını bugün ve yarın yapacaklar.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel bugün, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yarın grup toplantılarında, seçim sonuçlarına ilişkin kapsamlı değerlendirme yapmaları bekleniyor.

Ertelenen enerji teklifi genel kurul gündeminde

TBMM Genel Kurulu yasama çalışmalarına bugün itibarıyla başlayacak. Bu çerçevede ilk olarak enerji alanında düzenlemeler içeren yasa teklifi görüşülecek. Yasa teklifi, yerel seçimlerden önce Genel Kurul gündemine gündemine gelmiş, ancak Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden kazasının ardından, iktidar partisi kamuoyundan gelen tepkileri de dikkate alarak teklifi gündemden çekmişti.

Kıyı ve sahiller hariç, denizler ve göllerede yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulmasının yolunu açan yasa teklifi, doğalgazın Türkiye’de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanmasına ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Genel Kurul gündeminde daha sonra Turist Rehberliği Meslek Yasası ile Seyahat Acentaları Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif ele alınacak.

Yeni Anayasa için nabız yoklama hazırlığı


Seçim sonrasında yeni tartışma gündemlerinden birisi ise TBMM içtüzük değişkliği ve yeni anayasa tartışmalarının olması bekleniyor.

Yerel seçimlerden oy oranıyla ikinci çıkan AKP; seçimden önce “başarılı olunması” halinde, yeni anayasa konusunda elinin güçleneceğini düşünüyordu. Ancak ilk kez ikinci parti konumuna düşen AKP ve ittifak ortağı MHP’nin, seçim yenilgisinin ardından nasıl bir tavır alacağı henüz netleşmiş değil.

AKP ve MHP’nin parlamentoda anayasa değişikliği için gerekli çoğunluğu bulunmadığı için mutlaka muhalefetin de desteğini alması gerekiyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise seçimlere kısa süre önce yaptığı açıklamada, yeni anayasa ve içtüzük değişikliği konusunda siyasi partileri ziyaret edebileceğini açıklamıştı.

Yeni bir karar değişikliği olmazsa, Kurtulmuş’un siyasi parti gruplarını ziyaret ederek, yeni anayasa ve içtüzük değişikliği konusunda nabız yoklaması bekleniyor. (Kısa Dalga)

Gündem