Meclis'te 'Çocuk İstismarı' Komisyonu kurulacak

Meclis'te 'Çocuk İstismarı' Komisyonu kurulacak
Çocuklara yönelik her türlü istismarın önlenmesi için kurulacak komisyonun görüşmeleri 3 Ocak'ta yapılacak.

TBMM Genel Kurulu'nda, dün "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü.

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, çocuk istismarının önlenmesine yönelik Meclis Araştırma Komisyonu da gündeme geldi.

Cemaatte cinsel istismar skandalına gelen yoğun tepkiler üzerine, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Meclis'te araştırma komisyonu kurulması için önerge vereceklerini açıklamıştı. CHP de dün bu yönde bir önerge sundu.

Genel Kurul'da açıklama yapan Meclis Grup Başkanvekili Sadi Bilgiç, Meclis'te grubu bulunan partilerin ortak kararıyla başta cinsel istismar olmak üzere çocuklara yönelik her türlü istismarın önlenmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulacağını belirtti. Bilgiç, komisyonun kurulması için TBMM Genel Kurulu'nda 3 Ocak Salı günü görüşme yapılacağını açıkladı.

"İhale yoksa Anayasa'ya uygunluk yok"

Öte yandan, torba kanun teklifinin görüşmelerinde muhalefet eleştirilerini sundu.

Teklifin birinci bölümüne dair söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Anayasa Mahkemesinin kararının açık olduğunu ifade ederek, "Karar diyor ki; 'İhale yapılmadığı sürece kamu yararını sağlayamazsınız.' İhale yapılmadığı sürece rekabet koşulları oluşmaz. Kamu yararı, rekabet koşulları, eşitlik yoksa; Anayasa'ya aykırılık vardır. Getirdiğiniz düzenlemede yine ihale, pazarlık, fiyat artırımı yok. Ne var? Uyduruk bir hesaplama yöntemi var. Öyle bir yöntem ki dolarla imzalanan sözleşmeleri Türk Lirasına çeviriyorsunuz. Bu maddenin tartışılacak ve düzelecek bir yanı yok. İhale yoksa Anayasa'ya uygunluk yok. Anayasa'ya aykırı bu düzenlemeyi geri çekin" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise limanların herkesin varlığı olduğunu belirterek, "Torunlara miras bırakılması gereken bir şeyi satamazsınız. İşletme sözleşmesi, işletme hakkı devri sözleşmesi yapıyorsunuz. Geçmişte yapılmış bir sözleşmeyi süresi sonlanmadan, kendi döneminizde gelecek hükümetlerin döneminin yetkisine el atarak ve ihale yapmadan süre uzatıyorsunuz. Dedenizden babanızdan kalan bir dükkanın, içindeki kiracının kontratı dolsa, yeniden o dükkanı kiraya verme imkanı olsa, bu yöntemle kirayı uzatacak olan çıkar mı? Kendi malınıza yapmadığınız muameleyi Beytülmala yapıyorsunuz. Bizim itirazımız buna" diye konuştu.

"200 milyar TL ile ne yapacaksınız?"

HDP grubu adına konuşan Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Enerji Komisyonu'nda görüşülen torba yasayla hükümete 200 milyar borçlanma yetkisi verildiğini söyledi. Paylan, "Bu 200 milyar TL. ile ne yapacaklarına dair bir bilginiz var mı? Size hesap verdiler mi? Bu halkın hakkıdır, emekçinin hakkıdır ama bu bütçe hakkı gasp ediliyor. Gece yarısı maddeyi enerji komisyonuna getirerek bu hakkı gasp ediyor" dedi.

HDP'nin İstanbul'da basın açıklamasının engellenmesine ilişkin de konuşan Paylan, "Bir devlet eğer ki hukuktan kopmuşsa, yasadan kopmuşsa bir çeteye dönüşmüş demektir. Şimdi 2 gündür benim bir videomun 10 saniyesini kesmişler, 'Garo Paylan polisimizi tehdit ediyor' demişler. Bu işin yalnızca benim 'hukuk önünde hesap vereceksiniz' dediğim bölümüyle mi ilgileniyorsunuz yoksa bu devlet terörüyle mi ilgileniyorsunuz? Bu yapılan devlet terörüdür" diye konuştu.

Torba Kanun teklifinin görüşmelerine bugün devam edilecek.

Gündem