Medya ombudsmanı Bildirici'den montaj fotoğraf yazısı: Amaç gazetecilik olsa...

Medya ombudsmanı Bildirici'den montaj fotoğraf yazısı: Amaç gazetecilik olsa...
Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Sabah Gazetesi'nin başlattığı ve iktidara yakın medya ve isimlerin yaydığı montaj fotoğrafa ilişkin yazısında, gerçek fotoğrafın ortaya çıkmasına rağmen söz konusu medyanın sadece haberleri değiştirdiğini ancak özür dilemediğini yazdı. Bildirici fotoğrafı yayınlarken, kaynağının dahi araştırılmadığına, gazetecilik yapılmadığna dikkat çekti.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici kendi yazılarına yer verdiği Web sitesinde "O montaj fotoğraf gazetecilik problemi" başlıklı bir yazı yazdı.

Bildirici, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin'in 17 Ocak'ta, DEM Parti Çukurova İlçe Örgütü'ne ait ziyaretin fotoğrafına montajla, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın eklenerek gerçek olmayan bir haberin servis edilmesini irdeledi.

Haberin, 23 Nisan sabahı erken saatlerde iktidar medyasında hızla yayına girdiğini anımsatan Bildirici "Akşam, AHaber, Sabah, Takvim, 24TV, TR Haber, Yeni Akit gibi sitelerde de benzer başlıklarla kullanıldı. Sabah’ın Haber Koordinatörü Kenan Kıran da saat 08.28’de “…fotoğrafa Sabah ulaştı” diye bir paylaşımda bulundu sosyal medyada" diye yazdı.

Cumhurbaşkan Başdanışmanı Oktay Saral'ın da fotoğrafı Oya Tekin'e hakaret ederek paylaştığını hatırlatan Bildirici orjinal fotoğrafın Tekin tarafından yayınlanmasının ardından yaşananlara dikkati çekti:

"Yayımlayan ve paylaşanların özür dilemesi gerekir"

"Bu durumda montaj fotoğrafı yayımlayan ve paylaşanların özür dilemesi gerekir. Ancak Oktay Saral ve Kenan Kıran, sessizce paylaşımlarını silmekle yetindiler.

Hatta kendisine yönelik eleştirilerin dozu artınca Oktay Saral, geri adım atmak yerine bir de 'montaj fotoğraf' paylaşmasını savundu. Hem de özetle, '…bu zihniyetle ittifak etmek; bırakın fotoğrafın altında oturmayı, ‘Terörist Başının Heykelinin’ gölgesinde oturmaktır' diyerek, fotoğrafa Öcalan’ın monte edilmesini haklı göstermeye çalıştı.

İşgal ettiği makamdan istifa etmeyi ve özür dilemeyi aklından bile geçirmedi.

İktidar medyası da tıpkı Oktay Saral gibi yaptığı hatayı kabul etmedi; aynı siyasi mantık orada da kendini gösterdi. Sabah gazetesi montaj fotoğrafla ilgili açıklama yapmak ve özür dilemek yerine montaj fotoğrafı çıkarıp “İşte CHP-DEM işbirliğinin fotoğrafı: Adana'nın CHP'li Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin'in seçim çalışmalarında DEM Parti'yi ziyaret ettiği ortaya çıktı” diye yayımlamaya devam ettiler o haberi.

"Montaj fotoğraflı haberi aynen korudular"

Montajlı fotoğrafı değiştirip yerine orijinal fotoğrafı koyarak haberi Sabah gibi yayımlamaya devam edenler de oldu, silenler de. Fakat hiçbirinden özür gelmediği gibi 24TV, Yeni Akit onu da yapmadı, montaj fotoğraflı haberi aynen korudular. Hâlâ da yayında montaj fotoğraflı bu haberler."

Akşam gazetesi'nin de haberi basılı olarak verdiğini ve gazetecilerin sosyal medyada uyarılarının ardından sitesinden kaldırdığını belirten Bildirici fotoğrafla ilgili sürecin gazetecilikle ilgisi olmadığına işaret etti.

Bildirici şunları kaydetti:

"Amaç gazetecilik olsa

Maalesef bu olayda gazeteciliğin “g”si yok. Gazetecilik olsa, bir fotoğraf geldiğinde muhatabına sorulur, kaynağından araştırılır. Araştırsalar sosyal medyadaki orijinalini görebilirlerdi. Demek araştırmamışlar.

Gazetecilik olsa, yayımlandıktan sonra montaj olduğu ortaya çıkınca silmek yetmez, özür dilemeleri gerekirdi. Hâlâ gizli bir görüşmeyi ortaya çıkarmış gibi yaparak yalana devam edilmesinin iyiniyet ile de ilgisi olamaz." (Kısa Dalga)

Gündem