Medya ombudsmanı Faruk Bildirici araştırdı: Muhalif kanallar izleyiciyi iç politikanın vıdı vıdılarına hapsediyor

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici araştırdı: Muhalif kanallar izleyiciyi iç politikanın vıdı vıdılarına hapsediyor
Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, muhalif TV kanallarının haber bültenlerini üç gün boyunca inceledi. Bildirici, bu kanallarda dış haberlere oldukça az yer verildiğini tespit ederek 'izleyicilerin iç politikaya hapsedildiğini' kaydetti.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, 'Muhalif TV'lerin haber bültenleri dünyaya kapalı' başlıklı yazısında, muhalif televizyon kanallarının ana haber bültenlerinde dış haberlerin yok denecek kadar az olmasına dikkatini çektiğini kaydetti.

Bildirici; Flash Haber, FOX TV, Halk TV, KRT, Sözcü, Tele 1, TV 5 ve Artı TV'deki ana haberleri rastgele seçtiği üç gün boyunca izlediğini, hangi haberlerin yayınlandığını takip ettiğini ifade etti.

'Muhaliflerde dış haberler yetersiz'

Kanalların bültende yer verdiği haberleri aktaran Bildirici, şu tespiti yaptı: "Üç gün boyunca izlediğim ana haber bültenlerinde sadece Artı TV'nin dış haberleri çeşitlendirerek ve ayrıntılı olarak yayımladığını söyleyebilirim. KRT’de dış haber hiç yok, Flash Haber ve FOX’ta da çok az. Halk TV, Sözcü TV, TV 5 ve Tele 1’de diğerlerine göre biraz daha fazla olsa da genellikle bülten sonlarında birkaç dakikaya sıkıştırılarak geçiştiriliyor bu haberler. Toplam olarak bakıldığında Artı TV dışındaki muhalif kanallardaki dış haberlerin son derece yetersiz olduğunu söylemek mümkün."

'Uzman eleman olmayışı etkili olabilir'

Medya ombudsmanı, kanalların gündüz kuşaklarında dış haberler yer vermiş olabileceğini, o yayınları izlemediğini belirterek "Muhalif televizyonlarda dünya haberlerinin çok az olmasında muhtemelen olanaklarının kıtlığı, yeterli uzman eleman olmayışı da etkili olabilir. Ama dijital çağda onu aşmanın da yollarının olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bildirici, şunları yazdı: "Muhalif televizyonların tümünün haber bültenleri iç politika odaklı. Politik gelişmelerden kalan zamanda ekonomik gelişmeler ve çarşı pazar söyleşileri de uzun uzun aktarılıyor. Sosyal gelişmeler, sanat ve bilimle ilgili etkinlikler de göreli olarak çok az ekrana getiriliyor.

Komşu ülkelerde Türkiye’yi yakından ilgilendiren olaylar, hatta ülkemizdeki siyasi gelişmeler açısından önemli deneyimler içeren gelişmeler bile izlenmiyor, aktarılmıyor. Dış haberlerin aktarılmaması, izleyicinin de iç politikanın vıdı vıdılarına hapsedilmesi, dünyadan habersiz bırakılmaları sonucunu doğuruyor. İzleyicisiyle, gazetecisiyle körleşiyoruz, vizyonumuz daralıyor. Bu yoldan bir an önce dönmekte yarar var, lütfen..." (Kısa Dalga)

Gündem