Meke Gölü'nün eski halinden eser yok!

Meke Gölü'nün eski halinden eser yok!
Konya'da kuruyan Meke Gölü'nü son aylardaki yağışlar kurtaramadı. Prof. Dr. Fetullah Arık, Meke'yi artık 'göl' olarak tanımlananın güçleştiğini söyledi.

Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu.

Yer altı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke'nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor.

Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, yıllardır süren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesinin sürekli düşmesi nedeniyle kurudu.

Mayıs ve haziran ayındaki yağışlar nedeniyle sadece bir miktar su oluştu.

'Göl demek güç'

J​eoloji mühendisi Prof. Dr. Fetullah Arık, gölün 2000'li yılların başından itibaren kurumaya başladığını belirtti.

Bölgenin korunup gelecek nesillere aktarılması gerektiğine dikkat çeken Arık, şunları söyledi: ''2000'li yılların başında su seviyesi 1,5 - 2 metre seviyesindeyken zaman içerisinde devam eden kuraklıkla birlikte ve yer altı su seviyelerinin çekilmesiyle giderek sularını kaybetmiş bir vaziyette, son birkaç yılda ise kuruma noktasına gelmiş durumda. Kış ve bahar yağışları nedeniyle altta bulunan killi yapı sebebiyle yer yer su birikintisi oluşsa da artık orayı bir göl olarak nitelemek oldukça güç. Meke Gölü gibi önemli ve özel jeolojik değerimizi yitirme noktasındayız. Meke, bölgedeki kuraklığın en önemli göstergelerinden bir tanesidir. Geçmişte sulak alan olarak ilan edilen yerlerden bir tanesi birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve jeolojik miras niteliğinde önemli bir bölgedir. Bu bölgenin korunması ve gelecek nesillere aktarılması son derece önemli bir konu."

meke-golu1.jpg
Meke'nin arşin görüntüsü

Diğer göller de tehlikede

Prof. Dr. Fetullah Arık, bazı göllerin kuruma noktasına geldiğini ve ruhsatsız kuyuların kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.

Arık, "Meke'nin de içerisinde bulunduğu Ak Göl gibi, Hotamış Gölü gibi göllerimizde sular neredeyse bitme noktasına gelmiş durumda. Özellikle, Akşehir Gölü'nde ise kurtarma çalışmaları devam ediyor" dedi.

Yağışların önemine dikkat çeken Arık, "Karapınar'da metrekareye yıllık 300 kilo yağış düşüyor. 250 kilo ise çölleşme sınırıdır. Metrekareye 250 kilonun altında yağış düşerse, o bölge çöl olarak nitelendiriliyor" ifadesini kullandı. (DHA)

Gündem