Memur maaş pazarlığı: Sendika aynısını yaparsa memurlar sefalet ücretine talim edecek

Memur maaş pazarlığı: Sendika aynısını yaparsa memurlar sefalet ücretine talim edecek
Memur-Sen ile iktidarın toplu sözleşme süreci 1 Ağustos’ta başlayacak. En düşük memur maaşı, 22 bin liraya çıktı ama Memur-Sen’in geçen yıl olduğu gibi yüzde 10’un altında bir orana imza atması halinde memur maaşları sefalet düzeyine inecek. Çünkü Ocak 2024 itibariyle toplu sözleşme zammı bu aylığa değil “kök ücret” olan 13 bin 870 TL’ye eklenecek.

Temmuz ayı içinde TBMM’de kabul edilen yasaya göre, memurların kök ücretlerine yapılan zam, yüzde 17,55’te kaldı. 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam ise, kök ücretlere eklenmeyip “ilave ödeme” olarak kabul edildi. Böylece en düşük memur maaşı, 22 bin lira oldu.

Gazete Duvar’dan Atilla Özsever’in yazısına göre, bu durumda ise memurun gerçek maaşı, yani kök ücreti 13.870 TL olarak gerçekleşti. 2024-2025 yıllarına ait toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda verilecek zam, 22 bin TL üzerinden değil, 13 bin 870 TL üzerinden yapılacak. O zammın üstüne yine seyyanen 8 bin 77 lira eklenecek ama bu para da zaman içinde eriyip gidecek.

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, maaş artış oranları ve kira yardımının da aralarında olduğu 120 maddelik teklifini 24 Temmuz’da kamuoyuna açıklayacağını bildirdi.

Memur-Sen'in teklifinde, 1. dereceye yükselen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, emeklilerin aylıklarının artırılması yönünde önerilerin bulunduğu belirtildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Geçen yıl Memur-Sen, Ocak 2023 için yüzde 8’e, Temmuz 2023 için ise yüzde 6’ya imza attı. Biz de daha o zaman, yani geçen yılki görüşmelerde yüzde 43 oranında zam talep etmiştik. O zam oranı bile zaman içinde düşük kaldı” diye görüşünü açıkladı.

KESK Eş Başkanı Bozgeyik, 8 bin liralık seyyanen zammın mutlaka kök ücretlere eklenmesi gerektiğini belirterek, “Bizim KESK olarak talebimiz, en düşük memur maaşının yoksulluk sınırı olan 40 bin liranın da üstünde olması gerektiğidir. Keza emekli aylıklarına yapılan yüzde 25’lik zam da çok düşük kalmıştır. Mutlaka emeklilerin de aylıkları artırılmalıdır” KESK, kamuya kaynak sağlanması açısından zenginlerden de “servet vergisi” alınmasını talep etti.

Ekonomi