Memurun emeklilik endişesi: Düşen maaş nedeniyle, verilen dilekçeler geri çekiliyor

Memurun emeklilik endişesi: Düşen maaş nedeniyle, verilen dilekçeler geri çekiliyor
Kamuda emeklilik dilekçesi veren binlerce memur, 3600 ek gösterge ve seyyanen verilen zammın kök maaşa yansıtılmaması nedeniyle dilekçelerini geri çekmeye başladı.

Kamu çalışanlarına verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zam ve 3600 ek göstergenin kök maaşa yansıtılmaması emeklilik taleplerinin de geri çekilmesine neden oldu.

Denizli'de Eğitim İş Sendikası'nın tespitine göre sadece Milli Eğitim'e bağlı kuruluşlarda emeklilik dilekçesi veren kamu çalışanlarının yüzde 82'si dilekçelerini geri çekti.

Emeklilik koşullarının ağır ve ekonomik açıdan yıpratıcı olduğunu söyleyen Eğitim İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan, "Bu yıl emeklilik döneminde emekli olmak isteyip, dilekçesini verip sonrasında yaşanan ekonomik koşullardaki sıkıntılar, ağır enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle emeklilikten vazgeçme oranı yaklaşık yüzde 82. Bir üst vergi dilimine girdiğimiz için yine kayıptayız. Kaldı ki; bu emekli arkadaşlarımız için çok çok daha dezavantajlı bir durum. Emekli maaşı 8 bin liraya 9 bin liraya düşen arkadaşlarımız var. 8-9 bin lirayla kim geçinebilir?" dedi.

Sözcü'den Selami Aydın'ın haberine göre Hürriyetçi Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Ersin Dede ise, şöyle konuştu:

"Bir müdür yardımcısı arkadaşımla konuştum. Okulundaki öğretmenlerin tamamı emeklilik dilekçelerini geri çekmişler. Geçen yıl memurlarımız 3600 ek gösterge çıksın ikramiyemiz, maaşlarımız artsın diye bekliyorlardı ama o kadar ciddi bir yoksulluk sınırının altında yaşam şartlarında savaşıyoruz ki bu beklentinin de bir amacı kalmadı.

- Geçen yıl Denizli il sınırlarındaki bütün ilçeler dahil sadece 19 kişi emeklilik başvurusu yaptı. Bütün öğretmenler ek göstergeyi bekledi.

- Bu sene bu sayı 327'ye ulaşmış. 600'ün üzerinde olması bekleniyordu. Şu anda ortalama bir emekli öğretmen maaşı 15 bin lira ile geçinip geçinemeyeceğini kimse kestiremiyor."

Hürriyetçi Eğitim Sen Üniversite Sorumlusu Ferit Yıldız emeklilik başvurularının geri çekme nedenlerinin başında düşük maaş geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

- Geri çekmelerinin sebebi şu anda 24-25 bin maaş alırken bir anda 13-14 bin liraya düşmesi… Seyyanen verilen zammın maaşlarımıza etki etmemesinden dolayı da geri çekişler oldu. 13-14 bin lira insanların yaşama şartlarını zorluyor.

-Yani 25 bin lira alırken 13 bin liraya düşmesi emeklilikten vazgeçmelerine ve çalışmalarına sebep oluyor. 41 yıllık kamu çalışanıyım. Bugün emekli olsam 13 bin 853 lira maaş alacağım.

-Şu anki maaşım 24 bin 770 lira. Aradaki fark bayağı çok. Bu farkın çok olmasından dolayı da emekli olmayı düşünmüyorum. 3600 ek gösterge aldığım zaman 16 bin 800 liraya çıkıyor. Yani ek gösterge memurları ve emeklileri rahatlatacağını düşünüyorum.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Gündem