Meral Akşener’den Anayasa Mahkemesi’ne başvuru: 5 milyon TL’lik tazminat talebi

Meral Akşener’den Anayasa Mahkemesi’ne başvuru: 5 milyon TL’lik tazminat talebi
İYİ Parti lideri Akşener, takipsizlikle sonuçlanan hakkındaki soruşturma nedeniyle adil yargılanma, lekelenmeme gibi haklarının ihlal edildiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Akşener, ayrıca 5 milyon liralık manevi tazminat talep etti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra bir ihbar üzerine başlatılan ve 7 yılın ardından takipsizlik kararı verilen soruşturma sürecinde yaşadığı ihlalleri Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu tarafından başlatılan soruşturma 4 yıl boyunca gizlilik kararı altında yürütülmüş, 22 Ağustos 2023 tarihinde takipsizlik kararı ile sonuçlanmıştı.

Meral Akşener’in avukatlarının Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru hakkında açıklama yapan İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, gizlilik kararı alındıktan sonra kısa bir süre içinde dosyaya ilişkin tüm bilgilere savcılık tarafından ulaşıldığını, yaklaşık son dört yıllık sürede dosyada hiçbir işlem yapılmadığını kaydetti.

Poyraz, Akşener’in Anayasa’nın 36. maddesinde düzenlenen “Adil Yargılanma Hakkının, Kendisine Yöneltilen Suçlamanın Nedeninden ve Niteliğinden Haberdar Olma Hakkının, Makul Sürede Yargılanma Hakkının ve Lekelenmeme Hakkının” ihlal edildiğini belirtti.

Ayrıca hiçbir makul gerekçe olmaksızın 2019 yılında dosyaya ilişkin tüm bilgi ve belgelere erişilmiş olmasına rağmen dosyada verilen gizlilik kararından sonra esasa ilişkin hiçbir işlem yapılmadığını ekleyen Poyraz, ancak bu süreçte medyada dosya içeriğine ilişkin bilgiler yer aldığını kaydetti.

“Seçim süreçlerinde politik malzeme yapıldı”

Poyraz, ayrıca bu soruşturmanın, seçim süreçlerinde iktidar partisi AKP ile Cumhur İttifakı’ndaki diğer siyasi partiler tarafından Meral Akşener ve İYİ Parti aleyhinde siyasi silah ve politik malzeme olarak kullanıldığını dile getirdi.

Akşener’in ayrıca, bu süreçte uğradığı saldırılar sebebiyle 5 milyon lira manevi tazminat talebinde bulunduğu belirtildi. (Kısa Dalga)

Gündem