'Merinos, rapor alan hasta işçiyi tazminatsız işten çıkardı'

'Merinos, rapor alan hasta işçiyi tazminatsız işten çıkardı'
BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen Gaziantep'te dokuma fabrikasında 7 yıldır çalışan ve bel fıtığı olan işçinin tazminatsız işten atıldığını açıkladı.

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN), Gaziantep'te Merinos halı fabrikasında çalışan 33 yaşındaki İbrahim Halil Yabatı'nın bel fıtığı olduktan sonra tazminatsız bir şekilde işten atıldığını açıkladı.

'7 yıl çalışıp bel fıtığı olma pahasına gece gündüz çalışıp sonra tazminatsız işten atılıyorsa...'

ANKA'ya konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen olayı şöyle anlattı:

"İbrahim Halil Yabatı, 7 yıl çalışmış orada, bel fıtığına yakalanmış, rapor aldığı için, rapor sorun oluyor diye izin kullanmak istemiş, senelik iznini bile vermemişsiniz bir de üstüne işçiyi işten atmışsınız. Halı sektöründe, sektörün devi olan Merinos gibi bir fabrikada bir işçi, 7 yıl çalışıp bel fıtığı olma pahasına gece gündüz çalışıp sonra tazminatsız işten atılıyorsa, koşulları kötü fabrikalardaki işçilerin durumu hakkında da bize fikir veriyordur. Bu işçi arkadaşımız için avukatımız işlemleri başlattı. Biz bununla kalmayacağız. Eğer Merinos bu mağduriyeti çözmezse bu kabul edilebilecek bir şey değil, bu arkadaşımızın yeniden işe alınması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekirse Meclis’te gündeme getireceğiz."

'Eğer merinos bu mağduriyeti çözmezse gerekirse Meclis’te gündeme getireceğiz'

Sendika avukatının, işçi İbrahim Halil Yabatı için hukuki süreci başlattığını belirten Mehmet Türkmen, "Biz BİRTEK- SEN olarak burada örgütlü değiliz ama üyemiz olsun olmasın, mücadele ediyoruz ve bu işçi arkadaşımız için avukatımız işlemleri başlattı. Biz bununla kalmayacağız. Eğer merinos bu mağduriyeti çözmezse gerekirse Meclis’te gündeme getireceğiz. İbrahim Halil arkadaşımızın durumu bir meslek hastalığı. Meslek hastalığı sayılması gereken birçok hastalık bu ülkede meslek hastalığı sayılmıyor. Meslek hastalığı olarak kayda geçirmek neredeyse imkansız. Türkiye sanayisinin en büyük kentlerinden olan Antep'te meslek hastalıkları hastanesi yok. Bu aynı zamanda bu durumda olan işçilerin sorunlarını gündeme getirmek bakımından da önemli" dedi.

'Bir işçi hasta olduğunda, rapor almak hakkı değil mi?'

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ise BİRTEK-SEN'in konuyla ilgili sosyal medya paylaşımını alıntılayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na şu soruyu yöneltti:

"7 yıllık Merinos işçisi İbrahim Halil Yabatı'yı daha 33 yaşındayken bel fıtığı hastası yapan ağır çalışma koşulları değilse nedir? Bir işçi hasta olduğunda, rapor almak hakkı değil mi? Rapor aldığı için uyarı vermek hangi hukukta var? Senelik iznini kullanmak istediğinde neden iznini kullanamadı? Bel fıtığı olan ve durumu ağırlaşan bir işçiyi zoraki işe çağırmak ne oluyor? Peki ya neye göre tazminatsız işten çıkardınız? Merinos patronu iş yasalarına tabi değil mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Antep'te patronlar kanunların üstünde mi?" (Kısa Dalga)

Gündem