Merkez Bankası KKM'lerin cazibesini azaltmaya çalışıyor

Merkez Bankası KKM'lerin cazibesini azaltmaya çalışıyor
Parasal sıkılaştırmaya KKM ile başlayan Merkez Bankası, piyasadaki TL fazlasının zorunlu karşılıkla çekilmesi planlıyor.

Merkez Bankası, son faiz kararının ardından parasal sıkılaştırma sürecini hızlandırdı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu. Ocak ayında, 3 aydan uzun süreli KKM'lerde zorunlu karşılıklar sıfırlanmıştı.

Birgün gazetesinin haberine göre, zorunlu karşılık, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranı olarak tanımlanıyor. Böylece Merkez Bankası, piyasada oluşan Türk lirası likidite fazlasının, Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesini amaçlıyor. KKM’nin bankalara maliyetini artıracağı için KKM mevduat faizlerinin gerilemesi ve cazibesinin azalması da bekleniyor.

Seçim öncesi rezerv satışlarıyla dolar kurunu baskılayan Merkez Bankası, son zamanlarda rezerv biriktirmek için dolar alıp karşılığında piyasadaki TL miktarını artırdığı için likidite bolluğu yaşanmaya başladı.

Öte yandan maaş artışlarıyla ödenen TL’nin artması ve seçim ekonomisi ile belli kesimlere aktarılan ödenekler nedeniyle de seçim sonrası piyasadaki TL miktarında artış yaşanmaya başladı. Piyasada TL’nin bollaşması ise dolar talebini yüksek kalmasına neden oluyor.

Piyasada artan TL miktarı Merkez Bankası’nın son verilerinde de dikkat çekiyor. Merkez Bankası rezerv biriktirirken dolaşımdaki para miktarı da artıyor. Merkez Bankası’nın son verilerine göre 14 Temmuz haftasında dolaşımdaki para miktarı 5 hafta öncesine göre yüzde 3,1 oranında arttı. Aynı dönemde Merkez Bankası’nın döviz rezervleri de yüzde 3,7 oranında artmış görünüyor.

Gündem