Merkez Bankası'nın yeni faiz artışını ekonomistler yorumladı: Zayıf kaldığını düşünüyorum... 10 puan artsa işe yarar mı?

Merkez Bankası'nın yeni faiz artışını ekonomistler yorumladı: Zayıf kaldığını düşünüyorum... 10 puan artsa işe yarar mı?
TCMB faizi 500 baz puan arttırarak yüzde 35 seviyesine çekti. Ekonomist ve iktisatçılar faiz kararının sonuçlarını ve önümüdeki döneme ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Merkez Bankası politika faizinde 500 baz puan artış yaptı.

Açıklamasında "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir" denildi.

Ekonomistler hem artışı hem de açıklamaya ilişkin görüşler dile getirdi.

İşte o görüş ve değerlendirmeler:

Ekonomist Tunç Şatıroğlu: 500 puanlık artışın bu şartlarda enflasyonla mücadele için zayıf kaldığını düşünüyorum.

Prof. Dr. Hakan Kara: Bugünkü toplantı çok kritikti. Merkez Bankası net bir iletişimle doğru bir karar aldı. Emeği geçenleri kutluyorum. 750 daha iyi olabilirdi fakat ucunu açık bıraktıkları için bu aşamada sorun yok.

İktisatçı Mustafa Sönmez: Dış politikadaki zikzakları, Hamas sempatilerini dışa vuruşları ile öyle çamlar deviriyorlar ki, bu politika faizi artışları neye yarasın! %5 değil 10 puan artırsa işe yarar mı? Risk primini aşağı çeker mi? Hiç sanmıyorum.

Uğur Gürses: Merkez Bankası politika faizini 5 puan artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü Hamas çıkışı, ekonomi yönetimine para politikasına daha fazla bir önem atfetme zorunluluğu getiriyor.

İris Cibre: Çok doğru cümleler. Enflasyonla savaşta gösterilen kararlılıkla ancak beklentiler çıpalanabilir

Mahfi Eğilmez: TCMB faizi 5 puan artırarak % 35'e yükseltti. İlke olarak irrasyonellikten rasyonelliğe geçişte faizin böyle tedrici artırılması doğru ama beklentilerin olumlu yönde gelişmesi için bu kararın yapısal reformlarla desteklenmesi lazım.

Atilla Yeşilada: TCMB çaktı 500 puanı. Cesur bir hamle, dövize fren, Borsa'ya destek derim.

Dr. M. Murat Kubilay: Bugünkü faiz artırımı ile Merkez Bankası, ulaşması gereken asgari düzeye nihayetinde varmış oldu. Böylece PPK toplantıları artık konuşulmaya değer hale geldi. Bir iyi bir de kötü sonuç var. İyiden başlıyorum, parasal aktarım mekanizması yeniden işlev kazandı. Yani faiz artırıp indirmekle, en azından kısa vadede ve finansal istikrarla sınırlı kalmak üzere, ekonomiye dair sonuç almak mümkün. Başta Şimşek ve Erkan’ın atanması ve diğer isimlerin eklenmesi etkili oldu. Fakat iyi haber sadece bu kadar. Yani Türkiye’nin büyük bir finansal istikrarsızlığa düşmesine ilişkin riskler makul düzeye indirildi; Ukrayna veya Filistin’deki gibi özel durumlar doğrudan bize sorun yaratmadıkça, bir süreliğine rahatlayabiliriz.

Kötü haberse enflasyonla ilgili. PPK karar metninin aksine enflasyona dair hiçbir olumlu gelişme yok. Son dönemdeki iç talepteki kısmi sakinleşme ise enflasyondaki artışın sadece hızını azaltabilecek etkide. Çok kez vurguladığım üzere; Türkiye’deki sadece yüksek enflasyon değil, enflasyon sarmalı. 2021 sonundaki dev döviz kuru şoku ile bu sürece girdik ve çıkmamız çok uzun yıllar alacak. Önümüzdeki 5 yılda ortalama enflasyonun %25’in altına inmesine imkan yok, üstelik TÜİK’e göre dahi yok. Yerel seçimlerin ardından daha sıkı para ve maliye programı uygulansa da bu mümkün değil. Bu arada bunların da uygulanabileceğine emin değilim ve toplumsal hasarlarının da büyük olacağını belirteyim. Devasa bütçe açıklarının, KKM’nin yükünün, Hazine’nin döviz cinsi ödemelerinin çoktan kontrolden çıktığını ekleyeyim. Önümüzdeki 2 yılda %40’ın altına düşeceği iddia edilen enflasyon hayallerine de aldanmayalım. Şimşek ve Erkan ikilisi nitelikliler ama Erdoğan’ın 21 yılda, Albayrak ve benzerlerinin son 5 yılda yarattığı enkazı yeni yeni idrak ediyorlar. Yalnızca vaat ve güler yüzle işlerin olamayacağını; dış politikadaki tıkanmışlığı ve toplumun bıkkınlığını hesap etmiyorlar. Şimdiye kadar yurt dışından hiç kaynak gelmemesiyle bunun bir kısmını gördüler, kalanını da yerel seçimden sonra yaşayarak öğrenecekler. 211 milyar dolarlık rekor kısa vadeli dış borçla 40 milyar dolarlık tahmini cari açığın finansmanının zorluklarından sonra belki de bizden bu kadar diyecekler. Orasını günü geldiği zaman değerlendiririz. Bence uzun yıllar göreve devam edecek, sonuçları umursamayacaklar.

Özetle, finansal istikrarsızlık riskleri azaldı ama enflasyonda düşüşü bırakın zirveye çıkmasına dahi çok var ve uzun yıllar makul yerlere inemeyecek. Son 21 yılda ülkeyi dış borç altına sokan, anlamsız para politikaları deneyen, hatalarını özelleştirme ve kirli dış politik ilişkilerle örtmeye çalışanların ülkeyi getirdiği yer bu. Daha işsizlik ve batık kredileri de konuşacağız maalesef. Reel ekonomiye ilişkin sonuçları yerel seçimden göreceğiz. Dua edelim dış politika bizi hırpalamasın. (Kısa Dalga)

Gündem