Mermer ocağı kuracaklardı, tarih fışkırdı
İzmir'in Tire İlçesi'nde, büyük ölçekli bir mermer ocağı kurulmak istenen, kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'nda tarihi eser kalıntıları ortaya çıktı. Müze yetkilileri bölgeyi incelemeye alırken, Tire köylüsü ise mermer ocağı girişimini geri çektirmek için imza kampanyası başlattı. Köylüler, Kartal Dağı'nın SİT alanı ve Milli Park ilan edilmesini istedi.
Tire köylüsünü heyecanlandıran gelişme önceki gün yaşandı. Kartal Dağı Koruma Platformu üyesi bir grup, mermer ocağı kurulmak istenen alanda inceleme yaptı. Kartal Dağı'nın zirvelerine yakın bölgede tarihi eser kalıntılarına rastlanması üzerine, hemen durum Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İzmir Müze Müdürlüğü'ne bildirildi. Müze yetkilileri ise Kartal Dağı'na bir ekip gönderip inceleme başlattı. Haber, mermer ocağına karşı direnen Tire köylülerinde sevinç yarattı. Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği ile Kartal Dağı Koruma Platformu altında örgütlenen Tire köylüleri, Kartal Dağı’nın SİT alanı ve Milli Park ilan edilmesi için imza kampanyası başlattı. Küçükkale Köyü’nde bir araya gelen bölge halkı, metne ıslak imzalarını atarak kampanyaya destek verdi.
ELİMİZDEKİ SON KALAN ORMAN
İmza kampanyasına açılan metinde şöyle denildi:
"Bizler, İzmir İli Tire İlçesi ilçemize bağlı Kartal Dağı’nın eteklerindeki köylerin yerleşik halkı olarak çoğunlukla geçimimizi tarım, hayvancılık ve çiftçilikle temin ediyoruz. Bir kısmımız ise büyükşehirlerden hava ve gürütü kirliliğinden kaçıp huzur bulmak için bu köye yerleştik. Temiz hava, su, toprak ihtiyacımızı karşılayan Kartal Dağı’nda kurulması planlanan taş ocaklarına karşı başlatılan mücadele esnasında gördük ki; bu dağ hem ilçemizin elinde kalan orman vasfındaki tek coğrafya olması hem de orman dokusu itibariyle bölgemizdeki vahşi yaşamın tek barınma alanı olarak kalması sebebiyle özel bir önem sahiptir. Ayrıca stratejik konumu sebebiyle asırlar boyu onlarca medeniyete yurt olmuş olan Kartal Dağı halen o medeniyetlerin izlerini taşıyan arkeolojik kalıntıları, sulak ve tapınma alanlarıyla dağ içinde farklı alanlara serpilmiş mezar ve yapı kalıntılarıyla tarihi değerlere sahiptir. Bu sebeple Kartal Dağı’nın; ilçemize bağlı Halkapınar Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Akyurt köyleri ile güneyde Aydın ili sınırlarında kalan Habibler, Dampınarı, Dağyeni ve Selatin köylerinin içindeki son ormanlık alanların gelecek nesillere hiç olmazsa elimizde kalan şekliyle bırakabilmek amaçlı doğal ve arkeolojik SİT alanı ve Milli Park olarak ilan edilmesini talep ediyoruz."
200 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE
ANKA Haber Ajansı'nın gündeme getirdiği, İzmir'in Tire İlçesi'nde yer alan, kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması için ÇED başvurusunda bulunulmuştu. Osman Şenol ve Metin Suvat'ın ortağı olduğu, merkezi İzmir Bayraklı'daki "Emerald Taşımacılık Maden İnşaat" adlı şirket tarafından kurulmak istenen mermer ocağının ruhsat alanının yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğündeki 95,49 hektarı kapsadığı, ancak ÇED alanının 24,8 hektar olduğu görülmüştü. Proje nedeniyle bölgede binlerce kızılçam ağacının kesilmesi gündeme gelmişti.
PROTESTO GÖSTERİSİ YAPMIŞLARDI
Yurttaşlar ise bölgenin oksijen deposu olan Kartal Dağı'nın eteklerindeki Küçükkale Köyü'nde toplanıp protesto gösterisi yapmıştı. Yediden yetmişe, genç, yaşlı, kadın, çocuk onlarca Tire köylüsü, "Yaşam Taşa Kurban Edilmez", "Yaşam Hakkım Kutsaldır", "Kartal Dağı'ndan elinizi çekin" yazılı dövizler taşıyıp mermer ocağı kararının geri çekilmesini istemişti. (ANKA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.