'MERNİS'te sızıntı' iddiası mahkemelik oldu

'MERNİS'te sızıntı' iddiası mahkemelik oldu
Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) bilgilerinin sızdırıldığı öne sürüldü. Bakan yardımcısı iddiayı yalanladı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, yurttaşlara ait tüm kimlik bilgileri ve devletin elinde olan özel bilgilerin bir internet sitesinden satıldığını ileri sürdü.

Bakan, sosyal medya hesabından dün bir de video paylaşarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu etiketledi. CHP'li vekil, "Teröristlerin ayakkabı numarasını biliyorduk; şimdi tüm dünya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tüm kimlik bilgilerini biliyor" dedi.

Bakan, "İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün elinde olması gereken bu bilgiler çalınmış mıdır? Satılmış mıdır?" diye sorarken, Soylu'nun istifasını istedi.

'Gurur duyulacak sistem'

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, CHP'li vekile yanıtında "MERNİS, bütün milletimizin gurur duyabileceği, dünyanın en güvenli sistemlerinden biridir" dedi.

Ersoy şunları kaydetti: "CHP Milletvekili Murat Bakan, yine bildik FETÖ taktikleriyle milletin kendisine verdiği vekaleti, milletin kafasını karıştırmak, devlete ve kurumlara güveni sarsmak için kullanarak her gün yeni bir yalanla karşımıza çıkıyor. Keşke bu enerjisini doğru bilgiye ulaşmak için harcayan bir vekil olabilseydi.

Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS), intranet (kapalı devre) çalışan, internet ortamına kapalı bir sistemdir ve her yıl düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır. Bugüne kadar yaptırılan sızma testlerinde, güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlarla ortaya konmuştur. Ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiş, dünyanın en güvenli sistemlerinden birisidir. MERNİS altyapısında bulunmayan bir takım sorgulama bilgilerinin MERNİS bilgisiymiş gibi sunulması, en basitinden sisteme ve verilen emeğe saygısızlıktır. Kasıtlı olarak bu tür dezenformasyon bilgileri yayan ilgiliyi kınıyor ve hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz."

CHP'li vekilden yanıt

Bakan Yardımcısı Ersoy'un açıklamasına Murat Bakan'dan tepki geldi. CHP'li Bakan, "İçişleri Bakanlığı, MERNİS sisteminin verilerinin çalınması ile ilgili konuyu gündeme getirdiğim için hakkımda Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulanacakmış. Buna halk arasında 'Yavuz hırsız ev sahibini bastırır' derler. Bir devlet adamının yapması gereken, konuyu ciddiye almak ve bu verilerin nasıl sızdığını araştırmaktır. Kapalı devre intranet sistemden veriler siber saldırı ile çalınmamış ise hırsız kapalı devre sistemin içinde demektir" dedi. (ANKA)

Gündem