Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çukurçayır: Yağışlar sürecek, geçen yıl da Temmuz'un ilk haftasına kadar yağmıştı

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çukurçayır: Yağışlar sürecek, geçen yıl da Temmuz'un ilk haftasına kadar yağmıştı
Ankara'da birkaç haftadır etkisini gösteren sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "Yağışların haziran aynın ortalarına kadar devam ettiğini temmuz ayının ilk haftasına kadar sarktığını görecekler. Özellikle bu mevsimlerde, mevsim geçişleri dediğimiz dönemlerde bu tip "kararsızlık yağışları" son zamanlarda hep oluyor. Bunları gelecekte de göreceğiz” dedi.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, son günlerde yaşanan kent sellerinin nedenlerini ve buna karşı alınabilecek önlemleri anlattı. Çukurçayır, şunları söyledi:

“Sellerin meydana gelmesi için yağışların olması lazım. Yağışlar olmadan seller de olmayacak. Ülkemizde gördüğümüz son yağışların temel sebebi yağışların artmış olduğu kadar altyapılarımızın da bu yağışları tahliye edecek yapı da olmamasından kaynaklı.

Ankara özeline indiğimiz zaman Keçiören'de, Çankaya'da, Sıhhiye'de gördüğümüz yağışlar yağmurun şiddetinden kaynaklı değil. Yağan yağışların tamamı ne yazık ki yüzey akışına geçiyor. Bizim şehirlerimizin tamamı "bütünleşik sistem" olmasından kaynaklı. Hem kanalizasyon sistemlerinin hem de yağmur suyu sistemlerinin aynı olmasından kaynaklı ne yazık ki şehirlerimizin birçoğu bu yağışları kaldıramıyor. İlk yağışlarda bütün suyun rögarlardan taştığını görebiliyoruz.

Dünkü yağışlarda da şelale gibi kaynayan rögarlar vardı. Sadece evsel atıklara göre planlanmış altyapılar balkonlardan ve çatılardan gelen yağışları maalesef kaldıramıyor. Sadece yağmurlar suçlu değil. Şehirlerde seller daha çok meydana geliyor. Neredeyse her yağmur şehir sellerine dönüşüyor. İngiltere gibi ülkelere bakıyorsunuz yılın 300 günü yağışlı sokağa çıkıyorsunuz yerde bir damla su birikintisi görmüyorsunuz ama bizim ülkemizde bütün yağışlar yollar derelere dönüyor, arabalarda içinde kayboluyor.

"Battıçıktılardan uzak durmak lazım"

Bu tip yağışların bir diğer sıkıntısı da battıçıktılar; şehir trafiğini rahatlatmak için battıçıktıları yapıyoruz ama Türkiye'nin birçok yerinde de gördük, en çok insan kaybedilen yerler oralar oluyor. Çok ani ve hızlı geliyor. Sürücülerin "kararsızlık" adını verdiğimiz yağışlarda battıçıktılardan uzak durmaları gerekiyor.

Yağışlar devam edecek. İlk defa yağışlar bu sene oluyormuş gibi "hiç yaz gelmeyecek mi" diye insanlar soruyor ama geçtiğimiz yıllarda da yağışların haziran aynın ortalarına kadar devam ettiğini temmuz ayının ilk haftasına kadar sarktığını görecekler. Özellikle bu mevsimlerde, mevsim geçişleri dediğimiz dönemlerde bu tip "kararsızlık yağışları" son zamanlarda hep oluyor. Bunları gelecekte de göreceğiz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü önümüzdeki günlerde de sarı ve turuncu uyarılar veriyor.

'Bir şehir sadece dört mühendislikten ibaret değil'

Yerleşim yerleri planlanırken meteorolojik ve iklimsel özelliklere uygun planlamalar yapmak zorundasınız. Bizde hiçbir şehir planlanırken bu özelliklere uygun planlanmıyor. Bir şehir yapılırken ne tarafa göre genişleyeceği, hakim rüzgar yönünün ne olduğu, yıllık ne kadar yağış aldığı hava sıcaklığının ne olduğu, mevsimlere göre nasıl bir enerji ihtiyacının olduğu maalesef yaşayarak öğreniliyor. Bilim insanları bu noktada sonsuz alternatif sunuyor meteoroloji bilimi de artık en son noktada insanlara yardımcı olabilecek bilgi birikimine sahip. İmar Yasası'na bakın. Dört tane mühendis görürsünüz. İnşaat, makine, elektrik ve jeoloji mühendislerini görürsünüz. Bir şehir sadece bu dört mühendislikten ibaret değil. Hayatın bütün meslek disiplinlerinin bu meslek içinde olması gerektiğini görürsünüz. Bu yağışlarda biz insanları, hayvanları kaybediyorsak mutlaka bir şeyi eksik yaptığımızdan dolayı kaybediyoruz.

'Daha sıcak günler olacak'

Ankara'da özellikle geçtiğimiz olaylara bakarsanız birkaç ilçe var. Onlar da topografik yapılardan kaynaklı daha yüksekte olan, inişi çıkışı çok olan, Çankaya gibi Keçiören gibi yerlerde üst noktalara yağan yağışlar hızla akışa geçip alt kotları da etkiliyor. Alt kotlara yağış yağmasa bile üst kotlarda meydana gelen yağışlar önüne ne gelirse sürükleyerek aşağıya doğru aktığı için bütün sıkıntı oralardan kaynaklanıyor.

Biz son 3 yıldır La Nina'nın etkisi altındaydık. Buna rağmen dünyanın en sıcak 8 yılı, dünyanın en sıcak yılı oldu. La Nina bile soğutmayı başaramadı. La Nina'nın olduğu yıllarda yağışlar Türkiye'de azalıyor. El Nino dediğiniz zaman sıcaklıklar artıyor yağışlarda buna paralel olarak artıyor. Dünya mart ayından itibaren El Nino'nun etkisi altında. Önümüzdeki 1 yıl etkilerini göstermeye başlayacak. Önümüzdeki 8'inci 9'uncu aydan sonra bunun etkilerini göreceğiz. Bu yazı daha sıcak geçireceğiz. Dünyanın birçok ülkesi sıcaklık rekorları kıracak. Türkiye'de bu kuşağın içinde yer alıyor. Daha sıcak günler bizi bekliyor." (ANKA)

Gündem