Metin-Kemal Kahraman: Diller, kültürler üzerindeki baskı, asimilasyon devam ediyor

Metin-Kemal Kahraman: Diller, kültürler üzerindeki baskı, asimilasyon devam ediyor
Muş'ta verecekleri konserin valilik tarafından iptal edilmesini değerlendiren Metin Kahraman "Diller, kültürler üzerindeki baskı, asimilasyon devam ediyor" dedi.

Muş'ta verecekleri konserin kentin valiliği tarafından yasaklanmasını değerlendiren Metin Kahraman, hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.

Kahraman, "Valilik açıklamasında o salonun uygun olmadığı, belediye tesisinde olabileceği gibi bir şey var. Bence gelen tepkiler nedeniyle geri adım attılar. Muş'ta bir konser vermek istiyoruz" diye konuştu.

Gazete Duvar'ın haberine göre, Metin-Kemal Kahraman kardeşlerin Muş konseri, Valilik tarafından yasaklanmasına çok sayıda sanatçı ve dinleyenin tepki göstermesinin ardından konuşan Metin Kahraman, "Maddi kayıplarımız var, bugün yarın hukukçu arkadaşlarımızla konuşacağız. Dava açabiliriz" dedi.

"'BU TERÖRİSTLERİ NİYE GETİRİYORSUNUZ?'"

Metin Kahraman'ın konuşmasından bazı satır başları:

"Benzer yasaklamalar daha önce de gerçekleşti. Pandeminin başladığı dönemde, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde vereceğimiz konsere Kadıköy Kaymakamlığı müdahale etti. Halk Eğitim Merkezi yöneticilerini neredeyse tehdit etti. 'Bu teröristleri niye getiriyorsunuz?' diyerek ve konser iptal oldu. Halbuki Kadıköy Halk Eğitim Merkezi bizim en fazla konser verdiğimiz yerdi, 6 ayda bir orada konser yapıyorduk. K

Benzer yasaklamalar çok, tabii ki söylediğimiz Kürtçeden, Zazacadan dolayı bizi hep öteki olarak görüyorlar. Zazaca, Kürtçe söylemek aynı zamanda politik bir duruş gibi ki aynen de öyle zaten. Son zamanlarda keyfi yasaklamalarda artış var. Tiyatrolar da yasaklanıyor, bunlar basında küçük haberler şeklinde yer buluyor ama yaygın bir tartışmaya sebep olmuyor ve oradaki mağduriyeti kimse görmüyor. Bu sefer öyle olmadı. Sanıyorum Türkiye Barolar Birliği de dil yasaklamaları, konser yasaklamalarına dair bir girişimde bulunacak.

"ASİMİLASYON DEVAM EDİYOR"

Bir de ilk kez, MESAM, MÜYORBİR gibi meslek kuruluşları da tavır aldılar, açıklamalar yaptılar. Bunlar olumlu gelişmeler. Aynı zamanda müzisyenler, sanatçılar arasındaki dayanışmayı güçlendirmemiz gerekiyor çünkü bu iktidar gidici, giderken her türlü kötülüğü yaparak gidiyor.

Baskıların artmasını süreçle birlikte okumamız gerekiyor. Bu bir politika, kuruluşundan beri Kürtçe yasak. Ne yasaklar uygulandı geçmişte biliyoruz. Çocuklara okullarda dayak atmalar, 60'lı, 70'li yıllarda Kürtçe konuşanı ihbar edin uygulamaları gibi... Bu süreç bitmedi; diller, kültürler üzerindeki baskı, asimilasyon devam ediyor.

"GELEN TEPKİLER NEDENİYLE GERİ ADIM ATTILAR"

Şu anda turne için Batman'dayız. Bu turnenin ilk konseri Muş'ta olacaktı. Batman'dan sonra Mardin, Diyarbakır, Urfa, Adana, Mersin gibi şehirlerde konserler vereceğiz. Yeni çıkan albümümüz 'Sümbülteper'in şarkıları peyderpey yayınlanacak, o nedenle bir turne düzenledik

Muş'ta bir konser vermek istiyoruz. Valilik açıklamasında o salonun uygun olmadığı, belediye tesisinde olabileceği gibi bir şey var. Bence gelen tepkiler nedeniyle geri adım attılar."

Kültür Sanat