Metro grevinde Tunç Soyer belediyeyi savundu: Çok üzgünüm

Metro grevinde Tunç Soyer belediyeyi savundu: Çok üzgünüm
İzmir Metro AŞ işçileri, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. İşveren konumunda olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, kendilerini savunarak, “Çok üzgünüm, çok gayret ettik, olmadı” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ'de çalışan işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle sabah saat 05.00'te greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşımın can damarı olan metro ve tramvayın çalışmaması şehir ulaşımını felç etmemesi için ek otobüs ve vapur seferleri koyarken Başkan Tunç Soyer konu hakkında açıklama yaptı.

İşveren konumunda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, toplu iş sözleşmesi TİS görüşmelerinde yüzde 105 oranında zam teklif ettiklerini savunarak, “Çok üzgünüm, çok gayret ettik, olmadı” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro A.Ş. ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşme (TİS) sürecinden uzlaşma sağlanamaması sonrası işçiler greve gitti.

Soyer'e göre çalışanlara 'en iyi şartlar' sunuluyor

Sosyal medya hesabından grevle ilgili açıklama yapan Soyer, şunları ifade etti:

“Çok üzgünüm, çok gayret ettik, olmadı… Metro ve tramvay hatlarını işleten İzmir Metro A.Ş. ile Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında 27 Şubat 2023’ten bu yana devam eden ve bu sabah 04.00’e kadar süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ne yazık ki anlaşmayla sonuçlanmadı. Yetkili sendikanın kararıyla iki işletmede de grev başladı.

Toplu ulaşımda yaşanabilecek sıkıntıyı asgariye indirmek amacıyla ESHOT ve İZULAŞ otobüsleri ile İZDENİZ gemilerinin mevcut sefer sayı ve sıklıkları artırıldı. Ayrıca tramvay durakları geçici olarak otobüs durağı olarak kullanılmaya başlandı ve ESHOT, tramvay güzergâhları için hızla yeni hatlar oluşturdu. Metro güzergâhında çalışan otobüs hatları da ilave seferlerle güçlendirildi."

Soyer, "masada hep uzlaşmayı isteyen taraf olduklarını", "metro ve tramvay çalışanlarına, belediye şirketleri içerisindeki en iyi şartların sunulduğunu" savundu. "Gönül ister ki daha yüksek maaşlar verelim" diyen Soyer, "ancak" diye devam ederek, "ekonomik gerçekleri" öne sürdü ve belediye bütçesinin, "devam eden ve yapılacak yatırımlara" ayrıldığını da belirtti. Soyer, çalışanlara önerilen rakamların 'Türkiye şartlarında pek çok kamu kurumundan ve özel sektörden daha yüksek' olduğunu savundu.

İşçilerin talepleri neler?

Sendika, kök ücretlerde artışın yanı sıra sonraki altı aylık periyorlarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam ile ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılmasını talep ediyor.

Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yer altı tazminatı gibi talepler de yer alıyor. (Kısa Dalga)

Gündem