Metropoll anketi: Seçmenin yüzde 39'u oy verirken "Ekonomik şartlara bakarım" diyor
Metropoll Araştırma Şirketi'nin yaptığı "Türkiye’nin Nabzı Şubat 2021: Sizin oy verme davranışınızı aşağıdaki faktörlerden en çok hangisi etkiler?" araştırmasında vatandaşların yüzde 39,1'u 'ekonomik şartlar' dedi. Türkiye'de parti liderlerinin oy verme davranışını etkileme oranı ise 22,3.
Metropol Araştırma Şirketinin her ay düzenli olarak yaptığı Türkiye'nin Nabzı araştırmalarında vatandaşa "Sizin oy verme davranışınızı aşağıdaki faktörlerden en çok hangisi etkiler?"sorusu yöneltildi. Yüzde 39,1 ile ekonomik nedenler birinci sırada yer alırken, araştırmaya göre, vatandaşların oy verme davranışlarını sırasıyla şunlar etkiliyor: "Parti liderleri yüzde 22,3, siyasi kimlik ve ideoloji yüzde 21,3, dış politikada yaşananlar yüzde 7,5." Ankete katılanların yüzde 9,8'i fikrim yok dedi.
AKP'Lİ SEÇMENİN YÜZDE 32,6'SI "PARTİ LİDERİ" DEDİ
AKP'li seçmenlerin yüzde 32,1'i ekonomik şartları oy vermek için gerekçe olarak kabul ederken, yüzde 32,6'sı parti liderleri, yüzde 17,7'si siyasi kimlik ve ideolojiyi, yüzde 7'si dış politikalarda yaşananları gerekçe gösteririken yüzde 10,6'sı fikrim yok cevabını verdi.
Araştırmaya göre MHP'li seçmen de oy verirken ekonomiyi göz önüne alacak. Ankete katılanların yüzde 28,8'i ekonomik şartları gerekçe gösterirken, yüzde 27,5'i parti liderlerini, 26,1'i siyasi kimliği, 13,7'si dış politikada yaşananları oy verme sırasında düşüneceğini söyledi. MHP'li seçmenin 3,9'u "fikrim yok" dedi.
EKONOMİK ŞARTLAR EN ÇOK SAADET PARTİLİ SEÇMENİN TERCİHİ : YÜZDE 57,9
Ekonominin en çok etkilediği seçmen kitlesi Saadet Partisi'nde. Saadet Partili seçmenlerin yüzde 57,9'u ekonomik şartların oy verme davranışlarını etkileyeceğini belirtirken, dış politikada yaşananlar, siyasi kimlik ve ideoloji, parti liderlerinin de etkileyeceği yanıtı da aynı oranı aldı: yüzde 10,5.
CHP'li seçmenin yüzde 52,9'u da oy verirken ekonomik şartları göz önüne alacağını söylerken, yüzde 11,2'si parti liderlerini, 25,6'sı siyasi kimliği, 4,8'si dış politikada yaşananları oy verme sırasında düşüneceğini belirtti. CHP'li seçmenin yüzde 5,4'ü fikrim yok dedi.
İYİ Parti'de de ekonomi en ön sırada yer aldı. İYİ Partili seçmenlerin yüzde 53,6'sı oy verirken ekonomik gerekçeleri, 16,7'si parti liderlerini, 25,4'ü siyasi kimlik ve ideolojiyi, yüzde 1,4'ü ise dış politikada yaşananları oy verirken kendisini etkileyeceğini söyledi.
Araştırmaya göre, HDP'li seçmeni oy verirken ekonomik şartlar ve siyasi kimlik ve ideolojiyi yüzde 30,6 oranıyla eşit şekilde göz önüne alacağını söylerken, parti liderleri yüzde 15, dış politikada yaşananlar yüzde 13,8 oranında davranışımı etkiler dedi. HDP'lilerin yüzde 10'u fikrim yok yanıtını verdi.
Metropoll'ün anketine katılan diğer siyasi parti seçmenlerinin de yüzde 37,5'i ekonomik şartları oy verirken kendisini etkileyeceğini tercih ederken, yüzde 25'i dış politikalarda yaşananları söyledi. Bu grupta fikrim yok diyenlerin oranı ise yüzde 37,5.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.