MHP, AYM'nin Can Atalay kararını eleştirdi: 'Bu meseleyi halletmemiz lazım'

MHP, AYM'nin Can Atalay kararını eleştirdi: 'Bu meseleyi halletmemiz lazım'
Anayasa Mahkemesi'nin, Can Atalay için ikinci kez hak ihlali kararı vermesini eleştiren MHP'li Feti Yıldız, "Başka türlü bir karar zaten beklemiyorduk. Yargıtay ile AYM arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı direnişi nedeniyle tutuklu olan, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay’ın tutukluluğu için ikinci kez "hak ihlali" kararı verdi.

Karar uygulanması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Can Atalay'a 100 bin TL tazminat ödenmesine karar verildi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını "AYM'nin başka türlü bir karar vermesini zaten beklemiyorduk" sözleriyle eleştiren Yıldız, TBMM'deki konuşmasında ise "Maalesef, bireysel başvuruda; her türlü iş, hatta Yargıtay kararları da inceleniyor. Söyleyecek çok söz var. Anayasa Mahkemesi, diğer mahkemeler ile arasında bir derece ilişkisi kuramaz, emir veremez, talimat veremez” dedi.

Yıldız, karara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Yargıtay ile AYM arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım"

"Heyet aynı, dosya aynı, taraf aynı. Ne bekleyecektik? Yine ihlal kararı verdi. Ancak kararı nereye gönderecek, önemli olan o. Eğer 13. Ağır Ceza'ya gönderirse o da Yargıtay 3. Dairesi'ne gönderecek. Yargıtay 3. Dairesi'nin aldığı karar da belli. Yargıtay ile AYM arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım. Hukuken bir çözüm bulunması lazım. Kararı görmedim ama ihlal gerekçesi de aynıdır."

"AYM kararları evet, bağlayıcıdır. Ama Yargıtay kararları da bağlayıcıdır"

"AYM'nin atladığı bize göre şu var; 14'üncü maddede belirsizlik var diyor. Onu bir belirsizlik olarak yorumluyor ama eğer belirsizlik dersek soruşturması seçimden önce başlamış terör örgütü üyelerini Meclis'e taşırız ve bunun önünde hiçbir engel kalmaz. AYM kararları evet, bağlayıcıdır. Ama Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. AYM kararlarının gerekçesi bana göre doğru değil. Nasıl açıklayacağız bu belirsizliği? Devletin güvenliğine karşı suçlar kanunla düzenlenir. Bu kanunlar Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'dur. Çok açık. Oraya bakıp görmeleri gerekir." (ANKA)

Gündem