Millet ittifakında son durum: İYİ Parti ayrıldı, DEVA ve Gelecek ayrı grup yolunda

Millet ittifakında son durum: İYİ Parti ayrıldı, DEVA ve Gelecek ayrı grup yolunda
Millet İttifakı partileri, seçim sonrası izleyecekleri rotayı belirlemeye başladı. Seçim yenilgisinin ardından “iç değerlendirme” süreci başlatan Millet İttifakı’nda, ilk kopuş İYİ Parti’den geldi. Kulislere yansıyan bilgilere göre DEVA Partisi ve Gelecek Partisi ortak grup kurmaya daha yakın.

Millet İttifakı’nın sona erdiğini açıklayan İYİ Parti’de bir yandan seçim başarısızlığının muhasebesi yapılırken ana gündem maddelerinden birisini de ay sonunda yapılacak 3. Olağan Kurultay hazırlığı oluşturacak.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre İYİ Parti’de seçim sonrasında yapılan toplantılarda, yöneticilerin büyük bölümü, Millet İttifakı'ndan ayrılma ve bunu kamuoyuna ilan etme yönünde tutum aldı. Yaklaşık 10 ay sonra yapılacak yerel seçimlerde CHP veya başka bir partiyle seçim ittifakı yapılıp yapılmayacağı konusu ise kurultay sonrasına ertelenmiş durumda.

Bazı parti yöneticileri, CHP’de de bir değişim olacağına işaret ederek şimdiden zaten yeni bir ittifakın konuşulmasının doğru olmayacağını belirtiyorlar. Ancak, her şeye rağmen CHP ile masaya oturulursa, bu kez “eli güçlü tarafın” İYİ Parti olacağına da işaret ediliyor.

İYİ Parti’de gerek parlamento seçimleri, gerekse cumhurbaşkanlığı seçiminin kaybedilmesinde iki temel neden gösteriliyor.

İYİ Parti kurmayları, HDP’nin ayrı aday çıkarmasını baştan beri savunduklarını, seçimin ikinci tura kalması halinde HDP’nin Kılıçdaroğlu’na desteğinin kamuoyuna anlatılabileceğini ancak bu uyarılarının dikkate alınmadığına dikkat çekiyor.

Akşener’in, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışması tamamlanmasının ardından masadan kalkması ve ittifak koşullarını ortaya koyarak seçim kampanyasına başlaması halinde, bu tavrı seçmene anlatmakta zorlanılmayacağı dile getiriliyor. Masaya yeniden dönmesinin ise seçmende ciddi bir güven kırılması yaşanmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Grup kurma çalışmaları


Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi, CHP listelerinden milletvekili adayı gösterdi ve bu partiler toplamda 38 milletvekili çıkardı.

CHP listelerinden seçilen milletvekilleri parti ile bağlarını kesti ve bundan sonra da parlamentoda partilerini temsil edecekler. Meclis’te 20 milletvekili olan siyasi partiler grup kurabiliyor.

Demokrat Parti’nin bir grup içinde yer alma talebi olmadığı ifade edilirken, diğer üç parti arasında grup kurmak için görüşmeler yürütülüyor.

Daha eski ve köklü parti olmasını gerekçe gösteren 10 milletvekiline sahip olan Saadet Partisi, kendi çatısını önerirken, diğer iki parti buna biraz daha mesafeli bakıyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre AKP’den ayrılan isimlerin kurduğu Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, ortak grup kurmaya daha yakın.

Gündem