Millet ittifakının mutabakat metnine revizyon geliyor
Millet İttifakı iki ay önce 9 ana başlık, 75 alt başlıkta, 2 bin 300 maddelik ortak bir mutabakat metnini kamuoyuna açıklamıştı. Metinde; hukuk-yargı, kamu yönetimi, ekonomi-finans, bilim-dijital dönüşüm, sektörel politikalar, eğitim, sosyal politikalar, dış politika-savunma-göç konularında yapılması hedeflenenler anlatılıyordu.
T24 yazarı Murat Sabuncu'nun aktardığına göre 6 Şubat depremlerinin ardından metinde revizyona gidilecek. Özellikle ekonomiye kaynak yaratılması için yeni çözüm yolları üzerine çalışılıyor. Deprem bölgesindekiler öncelikle konut sorunlarının nasıl ve hangi zaman diliminde çözüleceğinin, kendilerine maliyet çıkartılıp çıkartılmayacağının açık şekilde ortaya konmasını bekliyor.
Sabuncu yazısında şu bilgileri verdi:
"(...) 6 Şubat depremi sonrası Millet İttifakı deprem ile ilgili bir masa kurdu. Bu masa bir yandan acıları azaltmak-yardımı organize etmek için çalışıyor. Bir yandan da eğer iktidar olurlarsa deprem bölgesinde başta konut inşası, yapılacakları, bunun finansmanını çalışıyor. En geç bir hafta içinde Millet İttifakı liderleri ve cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu kamuoyunun önüne çıkıp, konusu depremdeki yaraların nasıl sarılacağına dair projelerin olduğu bir toplantıyla kendi vaatlerini sıralayacak.
- Yapılan tahminlere göre deprem 100 ile 150 milyar dolarlık bir kayba-finansman ihtiyacına yol açtı. Yani seçim sonrası zaten zor durumdaki ekonomi için ek -yeni kaynak bulunmak zorunda. Kamuda israfı bitirme, yurtdışından ‘hukuka dönülmesiyle yeniden yatırımın gelmesi’ gibi umutlar olsa da bunun daha ötesinde bir kaynak gerekiyor. Kaynak yollarından birini DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı ‘imar rantlarının vergilendirileceğini’ söyleyerek gösterdi. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz da detaya girmeden ‘sermayenin vergilendirilmesinden’ bahsetmişti.
- Bu arada Millet İttifakı finansman konusunda ‘dış kaynaklı programlara-istikrar reçetelerine’ kapalı. Bunu iki farklı isim ifade etti. Biri CHP Sözcüsü Faik Öztrak. Şöyle dedi: Yerli ve milli çözümler uygulayacağız. Bilge Yılmaz da aynı konunun altını çizip ‘istikrar programı dışarıda herhangi bir kurum eliyle değil içeride oluşacak’ diye konuştu.
- Gelelim yoksulluğa. İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale sadece kelimelerle değil sayılarla da ortaya serdi vahim durumu. Çocukların yüzde 46.5’i, gençlerin yüzde 34’ü, kadınların yüzde 30’u en yoksul yüzde 20’lik gruptaki hanelerde yaşıyor. 12.3 milyon yoksulun 6.2 milyonu 1997 ve sonrası doğumlulardan oluşuyor. Ortalama yoksulluk yüzde 15 iken z kuşağı yoksulluğu yüzde 22. Kendisi de bir akademisyen olan Özlale üniversitelerin niteliği açısından değerlendirildiğinde yarısının kapanmasının ülke için kayıp olmayacağını, yüksek öğretim kurumlarının bir kısmının işsizliği bir süre erteleyen kurumlar haline geldiğini anlatıyor.
Çocuklar ve gençler yani memleketin geleceğini şekilleyecekler açısından gözüken durum zorluklarla dolu. İttifak daha önce ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilere ücretsiz sabah kahvaltısı ve öğle yemeği verileceğini duyurmuştu. Deprem sonrası ise bölgedeki gençlerin okullarını maddi zorlukları aşarak sürdürebilmeleri için hazırlık yapılıyor. Ücretsiz dağıtılacak kırtasiye ürünlerinden uzun süreli burslara kadar hazırlıklar var.
Ekonomik olarak güçlü ailelerin çocukları değillerdi ama fırsat eşitliği onlara akademiden politikaya bugün sahip oldukları pozisyonlara gelmelerini sağladı. Yoksulluğun nesilden nesile geçen bir miras olmaması için, gençlerin geleceğe dair umutlu olması için AKP döneminde yok edilen fırsat eşitliğinin yeniden sağlanması gerekiyor. Yine dünyada iş gücüne katılımda 164. Sırada olan, aynı işi yapıp erkeklerden minimum yüzde 14 az kazanan kadınlar. Millet İttifakı gençlerin geleceğe umutla bakması ve kadın eşitliği konusunu öncelikli gündemi yapmış."
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.