Milletvekili Tutdere: Depremzede bir kışı daha konteynerde geçirecek

Milletvekili Tutdere: Depremzede bir kışı daha konteynerde geçirecek
Depremzedelere teslim edilen kalıcı konut sayılarını değerlendiren CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Tespit edilen ağır hasarlı konut ve köy evi sayıları ile depremin 1. yılında teslim edilen konut sayılarını karşılaştırdığımızda depremzedelerin bir kışı daha konteynerde geçireceği anlaşılıyor” diye konuştu.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, depremin 1’inci yıldönümünde Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa’da anahtar teslimi yapılan konut sayıları ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı verilerine göre ağır hasarlı olduğu tespit edilen konut ve köy evi sayıları ve gerçekleşme oranlarını değerlendirdi.

Milletvekili Tutdere, teslim edilen konut sayılarına bakıldığında, hükumetin hem 1 yıl için verdiği sözü tutamadığını hem de teslim edilen konutların ağır hasarlı bina sayılarının çok altında olduğunu ifade etti. Tutdere, “Hükumet depremin ilk gününde bu yana - geçen yılın Mart ayından başlamak üzere - 1 yıl içinde deprem bölgesindeki 11 ilin konut sorununu çözeceği sözünü verdi. Ancak gelinen noktada teslim edilen konutların, ağır hasarlı konut sayılarının çok altında olduğunu görmekteyiz. Görünen o ki, depremzede yurttaşlarımız bir kışı daha konteynerde geçirecek.” dedi.

'Adıyaman ve Hatay'a yapılan ayrımcılıktır'

Öte yandan hem rakamsal hem de yüzdesel gerçekleşme oranlarına bakıldığında Adıyaman ve Hatay’a bariz ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Milletvekili Tutdere, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konut gerçekleşme sayıları ve rakamlarına bakıldığında Adıyaman’ımıza ve Hatay’a bariz ayrımcılık yapıldığı görülüyor. Bu ayrımcılık, geçen günlerde Hatay’da yapılan Anahtar Teslim Töreninde Sayın Erdoğan’ın, ‘Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı.’ sözlerini akla getiriyor. Erdoğan’ın sözleri üzerinden değerlendirdiğimizde Hatay, CHP yönetiminde olduğu için bu ayrımcılık söz konusu. Peki ya 22 yıldır AKP’ye oy veren Adıyaman’ımız neden garip ve mahzun bırakıldı? Yani, depremin ilk 3 gününde yardım götürülmeyen, AFAD’ın deprem olan iller listesinde yer almadığını belgeleriyle ortaya koyduğumuz Adıyaman’a merkezî hükumet yine ayrımcılık yaptı. Yurttaşımızın yerel seçimlerde bunu göz önünde bulunduracağını düşünüyorum.”

'Depremzedelerin bir kışı daha konteynerde geçirecek gücü kalmadı'

Hükumete bir an önce söz verilen kalıcı konutları teslim etmeleri çağrısında bulunan Tutdere, “Özellikle köy evleri ivedilikle hayata geçirilmeli. Kırsala, ‘Çin konteyneri’ ya da ‘katlamalı konteyner’ dediğimiz yalıtımsız, içerisinde tuvalet ve banyosu olmayan konteynerler gönderiliyor. Bu durum kırsaldaki yurttaşlarımızın yaşam şartlarını daha zorlaştırıyor. Hayvancılık yapan yurttaşlarımız da ahırları yıkıldığı için tek geçim kaynaklarından olmuş durumda. Hükumete çağrıda bulunuyoruz; bir an önce köy evlerine öncelik verilerek, kalıcı konut projesi hızlandırılmalı. Aksi takdirde depremzedelerin bir kışı daha konteynerde geçirecek gücü kalmadı.” ifadelerini kullandı.

Verilerle konut sayıları

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre söz konusu illerdeki ağır hasarlı konut ve köy evi sayıları şöyle:
Hatay: 254.195
Kahramanmaraş: 112.414
Adıyaman: 64.811
Gaziantep: 41.922
Şanlıurfa: 16.782
Depremin 1’inci yılının dolduğu 6 Şubat’ta teslim edilen konut sayıları ve gerçekleşme oranları ise şu şekilde:
Gaziantep: 10698 - yüzde 25,51
Kahramanmaraş: 9289 - yüzde 8,26
Hatay: 7275 - yüzde 2,86
Adıyaman: 2798 - yüzde 4.3
Şanlıurfa: 1314 - yüzde 7,8 (Kısa Dalga)

whatsapp-image-2024-02-09-at-13-14-42.jpeg

Gündem