Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Liselerde ekmek üretilip satılacak

Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Liselerde ekmek üretilip satılacak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Türkiye'de 81 ilde 100 noktadaki meslek lisemize ekmek fabrikası kuracağız" dedi. Günde 1 milyon ekmek üretileceğini söyleyen Özer, liselerin büfelerinde satış yapılacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Konya'da düzenlenen Eğitimden Üretime Tarım Çalıştayı'na katıldı. Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Bakan Mahmut Özer, liselerde ekmek üretimi ve satışına dair açıklamalarda bulundu.

"Türkiye'de özel sektör maalesef meslek eğitimi üzerine almak, ona katkıda bulunmak istemedi. Kıta Avrupa'sına bakın, özel sektörün mesleki eğitimdeki payı yüzde 50'lilerin üzerindedir" diyen Özer, mesleki eğitimle özel sektöre, iş gücü piyasasına insan kaynağı yetiştirildiğini anlattı.

'ÖĞRENCİ SAYISINI ARTIRIYORUM AMA SAHADA O ELEMANA İHTİYAÇ YOK'

Özer, "Ama eğitimi ben yapıyorum, devlet olarak. Bir şekilde arz talep dengesini kurmakta dengeyi tutturamıyorum. Öğrenci sayısını artırıyorum ama sahada o elemana ihtiyaç yok, fazlalık veriyorum veya entegrasyonu sağlayamıyorum. Gerçekten iş gücü piyasasını talep etmiş olduğu beceride insan kaynağını yetiştirmekte güçlük çekiyorum" diye konuştu.

Bunu telafi etmek için 2012 yılında bir teşvik yasası çıktığını hatırlatan Özer, "Hala özel sektörün meslek eğitimindeki payı yüzde 10 altında" dedi.

KATSAYI UYGULAMASI VE KALDIRILMASININ SONUÇLARI

Bakan Özer, meslek liselerinde kaldırdıkları kat sayı uygulamasının da eğitimi olumsuz etkilediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"1999 yılındaki kat sayı uygulaması mesleki eğitim mezunlarının yükseköğretime erişimini kısıtladı, daralttı. Peki ne oldu? Akademik olarak başarılı öğrenciler, liseden sonra yükseköğretime gitmek isteyen öğrenciler, meslek liselerine gitmedi. Tıpkı imam hatiplerde olduğu gibi. Bu defa ne oldu? Hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler, bir şekilde lisede okuyacak öğrenciler, homojen bir şekilde meslek liselerinde toplanmaya, kümelenmeye başladı. Bundan sonra hocalarımız ders anlatırken verim alamamaya başladı. Çünkü akran eğitimi yapılamıyor. Akademik olarak başarısızlık var. Başarı beklentisi sürekli düşmeye başladı. Başarı beklentisi düşmeye başlayınca eğitim ortamları çok daha dezavantajlı hale gelmeye başladı. Sonra işte yaşadığımız bu gök kubbede bu semalarda yankılanan, 'aradığım elemanı bulamıyorum, ne olacak bu meslek liselerinin hali' edebiyatı, tekrar edilmeye başlandı."

KAĞIT HAVLU ÜRETİMİ

Bakan Özer, okullarda kağıt havlu üretilmeye başlandığını, bu üretimin artıp 2022-2023 eğitim dönemine tüm okullarda öğrencilerin lavabolarda kağıt havlu kullanabileceğini anllattı. 15 okulda ekmek fabrikası kurduklarını aktaran Özer, "Şu anda günlük 250 bin ekmek üretim kapasitesine ulaştık. Geçen hafta Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımızla ekmek satış reyonlarında günlük 50 bin ekmek üretim protokolünü imzaladık. Biz 1,5 TL'ye vereceğiz, belediyemiz de 2 TL civarında satacak. Türkiye'de 81 ilde 100 noktaya, Meslek Lisemize ekmek fabrikası kuracağız ve günlük 1 milyon ekmek üretim kapasitesiyle o liselerin çıkışındaki satış büfelerinde vatandaşımızın düşük fiyatla ekmekle buluşmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Gündem