"Milli Piyango'da 26 yönetici vekaleten görev yapıyor"

"Milli Piyango'da  26 yönetici vekaleten görev yapıyor"
Milli Piyango İdaresi’nde vekaleten yapılan atamaların “kamu zararına” neden olduğu ileri sürüldü. Genel müdürlük görevinin de vekaleten yürütüldüğü kurumda şu anda 26 yönetici vekaleten görev yapıyor. Sayıştay’ın vekaleten atamalar ile “kamu zararına yol açıldığı” tespitini yaptığı kurumda, şef kadrosuna yapılan vekaleten atamanın, bürokrasi tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekiliyor.

Milli Piyango İdaresi’nde vekaleten yapılan atamaların “kamu zararına” neden olduğu ileri sürüldü. Genel müdürlük görevinin de vekaleten yürütüldüğü kurumda şu anda 26 yönetici vekaleten görev yapıyor. Görevlerini vekaleten yürütenlerin, eski maaşlarına göre 2 bin 500 TL daha fazla maaş aldığı ifade ediliyor. Sayıştay’ın vekaleten atamalar ile “kamu zararına yol açıldığı” tespitini yaptığı kurumda, şef kadrosuna yapılan vekaleten atamanın, bürokrasi tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekiliyor. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise “genel müdürün bakanın yerine imza attığına, bundan bakanın haberinin olmadığına” dikkat çekiyor.

Milli Piyango İdaresi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, kurumdaki vekaleten atamaların sayısı giderek artıyor. Atama yetkisinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olmasına karşın; kumarın haram olduğunu söyleyen imam Timurtaş Uçar’ın oğlu Bekir Yunus Uçar’ın genel müdürlüğe vekaleten atandığına dikkat çekiliyor. Uçar ve Uçar’dan önceki dönemde yapılan vekaleten atamaların “kamu zararına yol açtığı” ileri sürülüyor.

Kurumda mevcut 26 yöneticinin, görevlerini vekaleten sürdürdüğü belirtiliyor. Bunlardan 21’inin ise eski maaşından 2 bin 500 lira fazla maaş aldığı ileri sürülüyor.

Vekaleten atamaların, “kamu zararı oluşturduğu” yönündeki tespiti daha önce raporlarına yansıtan Sayıştay denetçilerinin 2020 yılında ise durumu raporlaştırmadığına dikkat çekiliyor.

VEKALETEN ŞEF ATAMASI YAPILDI

Kurumda, bürokrasi tarihinde bir ilke imza atılarak, şef atamasının da vekaleten yapıldığı belirtiliyor. Buna göre, bir memurun şef kadrosuna vekaleten atandığı ifade ediliyor. Yine, memur olarak görev yapan bir personelin, şefinin üstüne vekil müdür olarak atandığı aktarılıyor.

PERSONEL YAKLAŞIK 2 YILDIR BEKLİYOR

Edinilen bilgiye göre; Milli Piyango’da, 15 Nisan 2018 tarihinde görevde yükselme sınavı yapıldı. Sınavın ardından yapılacak mülakatla, vekaleten yürütülen görevlere asil atamaların yapılması bekleniyordu. Ancak personelin, 1.5 yıl boyunca güvenlik soruşturmasının tamamlanmadığı gerekçesiyle bekletildiği ifade edildi. Genel Müdür Uçar’ın, “Sözlü sınav yapmaya yetkim yok” açıklamasını yaptığı ileri sürüldü. Kurum personelinin ise “Sözlü sınav yapmaya yetkim yok’ deniliyor ama yetki olmamasına karşı vekaleten atama yapılıyor” yönünde itiraz ettiği ifade edildi. Yazılı sınavda aldığı puan ile son sıraya yerleşen bir memurun bile vekaleten göreve getirildiği iddia edildi.                                                 

“MAAŞLARI BİLE ÖDEYEMEZ DURUMDAYIZ”

Kurum içindeki bir başka rahatsızlığın ise personel servisinin kaldırılması üzerine yaşandığı ifade edildi. Personelin, servis hizmetinin neden kaldırıldığı sorusu karşısında; “İdarede para yok, maaşları bile ödeyemez durumdayız” yanıtı aldıkları ileri sürüldü.

ATAMA İÇİN YAZI YAZILDI

Eski Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü Muammer Çolak’ın, 6 Eylül 2018 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdiği “Personelle İlgili Diğer İşler” konulu yazıda; “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yapılacak olan atamalar dışındaki personelin ataması konusunda, Bakanlık Makamından alınacak onayın idaremize gönderilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini arz ederim” ifadeleri kullanıldı.

ESKİ BAKAN ALBAYRAK’TAN İZİN İSTEDİ

Çolak’ın idarede yapılan yazılı sınavın ardından da 2019 yılında eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yazdığı resmi yazıyla atama izni istediği görüldü. Çolak’ın yazısı şöyle:

“İdaremize merkez ve taşra teşkilatında boş bulunan 35 şeflik ve 13 şube müdürlüğü kadroları için 15 Nisan 2018 tarihinde yazılı sınav yapılmış, şeflik yazılı sınavına 114 kişi, şube müdürlüğü yazılı sınavına ise 38 kişi katılmaya hak kazanmış olup, şeflik yazılı sınavında 69 kişi, şube müdürlüğü yazılı sınavında 35 kişi başarılı olmuştur. Yazılı sınavı kazanan adayların güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması iş ve işlemlerinin Ocak 2019 ayı itibarıyla sonuçlandırılması sağlanmıştır. Makamlarınca da uygun görülmesi halinde; şeflik ve şube müdürlüğü sözlü sınavlarının yapılması ile başarılı olanların atamalarının idaremiz genel müdürlüğü tarafından geçekleştirilmesi hususunu, olurlarınıza arz ederim.”

SAYIŞTAY “KAMU ZARARI” DİYOR

Sayıştay, vekaleten atamalara ilişkin “kamu zararı” tespitini, “Asaleten atanmada aranan hizmet süresi, öğrenim şartlarını taşımamakla” gerekçesine dayandırdı.   

Öte yandan Devlet Personel Başkanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmeden önce 2011 yılında bildirdiği görüşündü; şu ifadeleri kullanıldı:

“Devlet memurluğu kadrolarına vekaleten atananlara vekalet aylığı ve diğer ödemelerin yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde verilebileceği söz konusunda görevleri görevlendirme yoluyla yürütenlere ise mer’i mevzuatımızda konuya ilişkin düzenleme yer almaması sebebiyle vekalet aylığı ve diğer ödemelerin verilemeyeceği değerlendirilmektedir.”

CHP'Lİ BAŞARIR: "YASAYA AYKIRI”

Konuyu ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, kurum içindeki rahatsızlığın kendisine de yansıtıldığına dikkat çekti. Başarır, şunları söyledi:

“Bu atamaların, görevlendirmelerin hepsi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre yapılmalıdır. Ama böyle yapılmıyor. Mesela bu atamaları bakanın bizzat yapması gerekiyor ama kim yapıyor, genel müdür yapıyor. Bunların hepsi vekaleten atanmış. Yasaya baktığımız zaman vekaleten atanmış memurun yerine bu kişilerin izinli mi, disiplin soruşturması mı var, açığa mı alınmış? Hayır, bunların hiçbiri yok ama vekaleten genel müdür hukuksuz şekilde bu insanları atıyor. AKP devlet kadrolarını arpalık gibi görüyor, kendi yandaşlarına yer açmak için şube müdürleri, daire başkanları atanıyor ama yasaya aykırı şekilde.”

“GENEL MÜDÜR ATAMA YAPIYOR, BAKANIN HABERİ YOK”

Başarır, memur atamalarında 657 sayılı kanunun tek referans olması gerektiğini vurgulayarak, “Genel müdür bakanın yerine imza atıyor, bakanın haberi yok” diye dikkat çekti. (TAMER ARDA ERŞİN/ANKA)

 



Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi