Milyarlarca liralık ihale, 21/B ile Kalyon’a verildi

Milyarlarca liralık ihale, 21/B ile Kalyon’a verildi
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Diyarbakır’daki Babakaya Tüneli’nin ihalesini Kalyon Holding’e verdi. İhale bedeli 3 milyar 150 milyon TL olarak açıklandı.

Kamu ihalelerinde adres değişmiyor. Muhalefetin “beşli çete” olarak tanımladığı şirketlerden Kalyon İnşaat, milyarlarca liralık bir ihaleyi daha aldı.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki Babakaya Tüneli için ikmal (tamamlama) işini Kalyon İnşaat yapacak.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, DSİ Genel Müdürlüğü, 22 Eylül tarihinde ihale açtı. İhalenin 3 milyar 150 milyon TL bedel ile Kalyon İnşaat’a verildiği ve 12 Ekim’de sözleşme imzalandığı belirtildi.

Milyarlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı.

Kalyon İnşaat’ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Sabah ve ATV’yi satın alarak adından söz ettiren şirket Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı, Taksim Yayalaştırma Projesi, Bakırköy Adalet Sarayı, Mecidiyeköy Metrobüs İhalesi, İstanbul 3’üncü Havalimanı Projesi, Başakşehir Stadı ve Çanakkale-Ayvacık Yolu ile KKTC Su Temin Projesi gibi çok sayıda projeyi de üstlendi.

Kalyon Şirketler Grubu’nun eski Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kalyoncu’nun oğlu Ömer Faruk Kalyoncu’nun nikah şahitliğini o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç yapmıştı. Nikah törenine, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de aralarında bulunduğu 11 bakan katılmıştı.

Türkiye’nin 2020 yılında en çok sözleşme imzalayan 20 müteahhidi listenin birinci sırasında Kalyon İnşaat yer aldı. Listede, Kalyon İnşaat’ı; Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat, Makyol İnşaat ve Özgün Yapı takip etti. (Kısa Dalga)

Gündem