Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiriyor: İşte KESK'in toplu sözleşme talepleri

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiriyor: İşte KESK'in toplu sözleşme talepleri
KESK yöneticileri; kamu emekçisi ve emeklisinin mali ve sosyal haklarını içeren 2024-2025 yıllarını kapsayan ‘Toplu Sözleşme’ taleplerini duyurdu: 2024 yılından itibaren eş yardımının 3 bin 310 TL’ye, çocuk yardımının her çocuk için 2 bin 220 TL’ye çıkarılması, konutu olmayan kamu emekçilerine büyükşehirlerde 7 bin 500 TL, diğer şehirlerde 5 bin TL kira yardımı verilmesi..."

Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin mali ve sosyal haklarını içeren, 2024-2025 yıllarını kapsayan “Toplu Sözleşme” görüşmeleri 1 Ağustos 2023 tarihinde başlıyor.

KESK’e üye işkolu sendikaların Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin katılımıyla, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, söz konusu 7. Dönem “Toplu Sözleşme” görüşmelerine ilişkin taleplerini bugün Ankara’da bir otelde düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Talepler şöyle:

Grevli gerçek bir toplu pazarlık-toplu iş sözleşmesi

Sözde masada iki taraf gibi görünse de masada oluşum şekli açısından baktığımızda daha çok işveren tarafının ağırlıkta olduğu bir masa üzerinden ve işverenin yasada öngörülen sadece mali hakları sınırlı talepleri görüştüğü ve bir sonuca ulaşmaya çalıştığı bir düzenekten bahsediyoruz.

Gerçek, evrensel bir toplu pazarlıkla uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan mevcut toplu sözleşme sistemi devam ettiği sürece yaşadığımız sorunların çözülmesi mümkün değildir.

Yoksulluk sınırının üzerinde ücret

KESK olarak TİS teklifimizde yaşanan adaletsizliğin giderilmesi için; öncelikle tüm kamu emekçilerine brüt 8 bin 138 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dâhil edilmesini talep ediyoruz.

Emekli kamu görevlilerinin de bu artıştan yararlanmasının tek yolu budur. 2024 yılı artışının bu yeni katsayı üzerinden yapılmasını istiyoruz. Bu noktada da yoksulluk sınırındaki artış oranının tüm kamu emekçilerinin maaş artışında temel alınmasını talep ediyoruz.

En az 45 bin lira...

Toplu Sözleşme teklifimizde kamuda en az maaşı alan, eşi çalışmayan, 2 çocuklu, konutu olmayan, 15. Derecenin 1. Kademesindeki hizmetlinin mevcutta 8 bin 77 TL’lik ilave seyyanen ödenekle 22 bin TL olan maaşının 2024 yılı Ocak ayından itibaren eş, çocuk yardımı ve kira yardımı ile birlikte en az 45 bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz.

Kira yardımı

Eş ve çocuk yardımlarının asgari gıda harcaması tutarında artırılmasını ve konut sahibi olmayan tüm kamu emekçilerine konut hakkı kapsamında kira yardımı verilmesini istiyoruz 2024 yılından itibaren eş yardımının 3 bin 310 TL’ye, çocuk yardımının her çocuk için 2 bin 220 TL’ye çıkarılmasını, konutu olmayan kamu emekçilerine büyükşehirlerde 7 bin 500 TL, diğer şehirlerde 5 bin TL kira yardımı verilmesini istiyoruz.

Böylece kamuda en az maaşı alan, eşi çalışmayan, 2 çocuklu, konutu olmayan kamu emekçisinin maaşının büyükşehirde görev yapıyorsa 2024 Ocak itibari ile 47 bin 500TL’ye, diğer şehirlerde görev yapıyorsa 45 bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz.

Gelir vergisi dilimi sabitlensin

Ocak için teklif ettiğimiz bu tutarların her üç ayda bir yoksulluk sınırındaki artış oranında güncellemesini, Güncellenen bu rakamlara refah payı olarak her üç ayda bir resmi olarak açıklanan Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla artışı (ekonomik büyüme) eklenmesini talep ediyoruz.

Ayrıca TİS teklifimizde ücretlilerden kesilen Gelir Vergisi matrahına esas tutarın yıllık yüzde 15’i geçmeyecek şekilde düzenlenmesini, alınacak Gelir Vergisi diliminin yüzde 15’te sabitlenmesini istiyoruz.

Ek yardımlar

TİS teklifimizde maaş artışı talebimize ek olarak: İşyerinde yemek çıkmayan kamu emekçilerine Ocak 2024 itibari ile aylık 3.325 TL yemek yardımı, tüm kamu emekçilerine aylık 50 metre küp doğalgaz üzerinden yakacak desteği, tüm kamu emekçilerine işe geliş gidişlerinde ücretsiz servis, Servis imkânından yararlanamayan kamu emekçilerine Türkiye genelinde kamu ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanacakları aylık abonman kartı, seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge sözünün tutulmasını, 1. dereceye yükselen tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesini talep ediyoruz.

EYT mağduriyetleri

EYT’de hala süren mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini, kadın çalışanların 20 hizmet yılı, erkek çalışanların 25 hizmet yılı dolduğunda yazılı talepleri halinde emekli olma hakkı kazanmasını, kademeli geçişle ilgili yaş hadleri uygulanmamasını, 5510 sayılı kanunda kademeli geçiş süresinin sonundan itibaren öngörülen yaş hadleri yerine kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşın dikkate alınmasını talep ediyoruz.

Ek ödeme adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasını, farklı kamu kurumlarında aynı unvanda çalışan tüm kamu emekçileri arasında ücret eşitliğinin sağlanmasını, adil ücret politikasının esas alınmasını, 4/C den 4/B ye geçen personelin mevcutta yüzde 20 olan ek ödeme tutarının kademeleri temel alınarak yüzde 70 ile yüzde 105 bandına çekilmesini talep ettiğimizi burada ifade etmek isterim.” (ANKA)

Gündem