Mimarlar Odası dava açtı, Kıbrıs Vadisi kurtuldu

Mimarlar Odası dava açtı, Kıbrıs Vadisi kurtuldu
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda statü değişikliği nedeniyle yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalan doğa harikası Kıbrıs Vadisi kurtuldu.

Ankara 11. İdare Mahkemesi, Kıbrıs Vadisi’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Doğal Sit Alanı Koruma Statüsü’nün, "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmesi işlemini iptal etti.
Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi:

“Yargı, Kıbrıs Vadisi’nin statü değişikliği ile yok edilmesine izin vermemiştir. Bilirkişi raporunu esas alan mahkeme, gerekçesinde statü değişikliğiyle, doğal ve kültürel peyzaj değerleri, biyolojik çeşitliliği, vadi ekosistemi ve bileşenleri açısından yüksek potansiyeli olan Kıbrıs Vadisi’nin zarar göreceğini ortaya koymuş ve dava konusu işlemi iptal etmiştir.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak doğal ve kültürel varlıklarımızın korunması mücadelesinde elde ettiğimiz kazanımlar, doğa ve gelecek kuşaklar için hayati önem taşımaktadır. Kazanan kamu yararı olmuştur. Eşsiz güzellikteki Kıbrıs Vadisi’nde telafisi imkansız zararlar yaşanmadan vadinin yakın çevresinde verilmiş olan taş ocakları ruhsatları da acilen iptal edilmelidir."

"HASSAS KORUMA ALANI"

Candan, mahkeme kararının gerekçesiyle ilgili de şunları söyledi: "Bilirkişi raporunda da mahkeme gerekçesinde de, Kıbrıs Vadisi’nin kontrollü kullanım alanı değil, hassas koruma alanı olması gerektiği vurgulanmıştır. Bilim insanları söz konusu ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ kararının alanın geleceğini tehlikeye attığını ve bu doğrultuda alınmış olan söz konusu kararlarda kamu yararı bulunmadığını dile getirmiştir. Mahkeme de alanın özellikli ve hassas olduğunu belirterek, kamu yararını gözeten bir karar vermiştir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak yargı kararlarının uygulanması sürecini de sıkı olarak takip etmekteyiz. Alanda daha fazla tahribat yapılmasına izin vermeyeceğiz.” (Kısa Dalga)

Gündem