Mimarlar Odası, 2700 yıllık Tios Antik Kenti'nin yapılaşmaya açılmasını yargıya taşıdı

Mimarlar Odası, 2700 yıllık Tios Antik Kenti'nin yapılaşmaya açılmasını yargıya taşıdı
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “2 bin 700 yıllık antik kente telafisi imkansız zararlar verilecek. Doğal ve kültürel varlıklarımızın gelecek kuşaklara aktarılması için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Tios (Filyos) antik kentinin sit derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılmasına ilişkin kararı yargıya taşıdı. Kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtıklarını duyuran Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “2 bin 700 yıllık antik kente telafisi imkansız zararlar verilecek. Doğal ve kültürel varlıklarımızın gelecek kuşaklara aktarılması için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Tezcan Karakuş Candan, birinci derece sit alanı olan Filyos/Tios antik kentinin sit derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılması kararı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Candan, söz konusu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtıklarını bildirdi. “2 bin 700 yıllık antik kente telafisi imkansız zararlar verilecek” Candan, açıklamasında şunları kaydetti.

“Karedeniz kıyısındaki tek antik kent olan Tios’ta tarihi eserlerle dolu 62 dönümlük parselin 56 dönümlük 1. derece sit alanı, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 3. dereceye düşürüldü ve yapılaşmaya açıldı. Koruma kurulları, ülkemizde ne yazık ki ‘korumama bölge kurulları’ olarak işlem yapmaya başladı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, hinterlandımızda olan Zonguldak’taki Filyos/Tios antik kentinin yok edilmesine, yapılaşmaya açılmasına seyirci kalmayacağız. 

Uzmanlar, Tios’un kuruluşunun MÖ 7 yüzyıla dayandığını; Tios antik kentinin, Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında üzerine modern şehir inşa edilmemiş, kazılan tek antik kent özelliği taşıdığını ifade ediyor. Böylesi özellikli alanı yapılaşmaya açmak, akıl almaz bir durumdur. Öte yandan 2 bin 700 yıllık antik kentin yanındaki Filyos Limanı’nın geçtiğimiz aylarda açılması da yapılaşma için zemin hazırlandığını ortaya koyuyor. Koruma Kurulu kararı da bunun önünü açıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, bilim ve teknikten aldığımız güçle doğal ve kültürel varlıklarımızın gelecek kuşaklara aktarılması için mücadeleyi sürdüreceğiz.” (ANKA)

Gündem