Mimarlar Odası heyeti deprem bölgesinde: Deprem yönetmeliğine uyulmamış, yeni yapı stoğunda ciddi yıkım var

Mimarlar Odası heyeti deprem bölgesinde: Deprem yönetmeliğine uyulmamış, yeni yapı stoğunda ciddi yıkım var
Mimarlar Odası heyeti ile birlikte deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Tezcan Karakuş Candan, "1999 depreminden sonra çıkan deprem yönetmeliğinin uygulanmadığını, depremlerden ders çıkartılmadığını yeni yapı stoğundaki devasa yıkımdan gözlemledik" dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ön İnceleme Heyeti; Adana, Osmaniye, Hatay merkez ve Hatay Samandağ bölgelerde incelemelerde bulundu. Heyetin deprem bölgesindeki incelemeleri sürüyor.

Heyette, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Genel Sekreteri Tores Dinçöz, Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Batuman ve Songül Üzgün ile Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan ve İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tanrıöver bulunuyor.

Bölgede incelemelerde bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, deprem bölgesinde ön inceleme için demir ve beton numunelerinin alınmadığına dikkat çekerken, koordinasyon sıkıntısı nedeniyle siyasi otoritenin afeti yönetemez hale geldiğini kaydetti.

"Deprem yönetmeliğine uyulmamış"

Candan, “Deprem bölgelerinde yıkımın devasa olduğunu gözlemledik. Artçıların devam ettiği illerde çok sayıda ağır ve orta hasarlı yapı, insan hayatını da tehlikeye sokmaktadır. Ciddi tehdit altındaki halk sokaklarda, çok zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Acilen geçici barınma üniteleri yerleştirilerek, insanlar için güvenli mekânlar yaratılmalıdır" dedi.

Candan, özellikle Hatay’da yeni yapı stoğunda ciddi bir yıkım söz konusu olduğunu söyledi. Candan, "1999 depreminden sonra çıkan deprem yönetmeliğinin uygulanmadığını, depremlerden ders çıkartılmadığını yeni yapı stoğundaki devasa yıkımdan gözlemledik. Yaptığımız incelemelerde, deprem bölgelerine ilişkin kentleşme ve yapılaşma uyarılarımızın göz ardı edildiğini, imar planları hazırlık sürecinde jeolojik ve zemin etüt çalışmalarının da eksik kaldığını tespit ettik” diye konuştu.

"Denetim kamu tarafından yapılmalı"

Candan, en son yapılan imar affında binanın dayanıklı olup olmadığını mülkiyet sahibine yükleyen yaklaşıma da dikkat çekerek, denetim süreçlerinin hepsinin kamu tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

"Yıkılan tarihi eserler moloz değildir"

Ayrıca sosyal medya hesabından bölgedeki tarihi yapıların fotoğraflarını paylaşan Candan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı etiketleyerek, “Deprem bölgesinde yıkılan tarihi eserlerin taşları moloz değildir, moloz olarak değerlendirmeyin. Her bir taş restorasyon sürecinde kullanılır. Özel önem gösterilsin” dedi.

Mimarlar Odası heyeti, Gaziantep Nurdağı ve İslahiye’de incelemelerine devam ediyor. (ANKA)

Gündem