Mısır Dışişleri Bakanı 10 yıl sonra Türkiye'de: İlişkilerimiz yolunda
Dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi'nin askeri darbe yaparak Muhammed Mursi'yi görevden aldığı 2013 yılından bu yana ilişkilerin gergin olduğu Mısır'dan ilk ziyaret bugün gerçekleşti.
Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şukri, büyük bir yıkım ve can kaybına yol açan depremlerin ardından önce Suriye'ye gitti. Böylece iç savaşın başladığı 2011'den bu yana ilk kez Mısırlı bir yetkili, Suriye'ye resmi düzeyde ziyarette bulundu.
Suriye'deki temaslarının ardından Türkiye'ye gelen Şukri, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından Adana Havaalanı'nda karşılandı.
Mısır’dan gelen yardım malzemelerini taşıyan geminin bugün sabah demir attığı Mersin Limanı’na giden iki Bakan, burada bir basın toplantısı düzenlediler.
"Mısır devleti Türk halkının dostu olduğunu gösterdi"
Çavuşoğlu, “Depremzedeler için gönderdikleri yardımdan dolayı Mısır hükümeti ve Mısır halkına teşekkür etmek istiyorum. Deprem olur olmaz, kısa süre içerisinde Mısır’dan buraya yardımlar gelmeye başladı. Birinci gemi ciddi miktarda insani yardım ulaştırmıştı. Ayrıca hava kargo ile de gerek Mısır halkının yardımları, Büyükelçiliğimizin koordinasyonunda gerekse orada yaşayan vatandaş ve firmalarımızın gönderdiği yardımlar ülkemize geldi. İkinci gemiyle de yine Mısır’dan gıda, giysi, barınma, tıbbi malzeme dahil yaklaşık 520 bin tonluk ilave yardım geldi. Dostluk ve kardeşlik zor zamanlarda belli olur. Mısır devleti ve Mısır halkı Türkiye’nin ve Türk halkının dostu ve kardeşi olduğunu bu zor zamanlarda gösterdi. Bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" dedi.
"İlişkilerin gelişmesi her iki tarafın yararınadır"
Mısır ile ilişkilerde yeni sayfalar açtıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Doha’da sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Devlet Başkanı Sisi’nin görüşmesi son derece verimliydi. Biraz önce havaalanında yaptığımız görüşmede, ilişkilerimizi daha da geliştirmek için hangi adımları atabileceğimizi, görüşmeleri gerçekleştirebileceğimizi Semih Şükri ile görüştük. Türkiye ile Mısır ilişkilerinin gelişmesi her iki tarafın yararınadır. Ama sadece her iki ülke için değil bölgemizin istikrarı, kalkınması için de önemlidir. İlişkilerimizin soğuk olduğu dönemde de sık sık vurguladığım gibi, Mısır Akdeniz için Arap dünyası, İslam dünyası, Filistin için, bizler için önemli bir ülkedir. Mısır’ın güçlü olması hepimizin yararınadır. İnanıyorum ki ilişkilerimizi çok daha iyi seviyeye getirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugün kardeşim Semih Şükri’nin burada olması son derece önemli ve anlamlıdır” diye konuştu.
Şukri: Bizim için önemli olan ilişkileri tekrar eski düzeyine getirmek
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise şöyle konuştu:
“Buraya gelmemiz bir dostluk mesajıdır, bir dayanışma mesajıdır. Aynı zamanda sizlere, dost Türk halkına buradan bir kez daha taziyelerimizi sunmak istiyoruz. Bu felaket nedeniyle hepimiz üzüntü duyduk ve elimizden gelen ne varsa sizlere destek olmaya çalıştık. Bundan sonra da aynı şekilde zorlu günlerin üstesinden gelebilmek için Mısır olarak elimizden gelen bütün yardımları devam ettireceğiz. Mısır olarak Süveyş Kanalı’ndan Türkiye’ye gelecek yardımların konusunda bunları taşıyan gemilere öncelik tanıdık ki bir an önce ulaşsınlar. İlişkilerimizin iyi düzey yolunda olduğunu belirtmek isterim."
İki hükümet arasında iletişimin tekrar başladığını hatırlatan Şukri, "Bizim için önemli olan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek. İki ülke arasındaki ilişkilerin bir an önce normalleşmesi. Bizim için önemli olan ilişkileri tekrar eski düzeyine getirmek ve her iki ülkenin çıkarlarına uygun şekilde bunları ileriye götürmektir. Mısır her zaman Türkiye’nin yanında olacaktır. İlişkilerimizin de bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inanıyorum” dedi.
Bir basın mensubunun iki ülke arasındaki ilişkilerde hangi adımların atılacağı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın gelecekte Mısır’ı ziyaret edip etmeyeceği sorusu üzerine Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:
“Cumhurbaşkanlarımız bir araya gelince bundan sonra ilişkilerimizi her alanda geliştirme konusunda mutabık kaldılar. Aslında ikili ticaret hacmimiz, ekonomik işbirliğimiz, siyasi ilişkilerimizin iyi olmadığı günlerde de devam etti. Çok sayıda Türk yatırımcı Mısır’da çok önemli projeler yapıyorlar, ihracat ve yatırım yapıyorlar. Önümüzdeki süreçte farklı alanlarda ilişkilerimizi ve işbirliğimizi geliştirmek için birlikte çalışmamız lazım. Cumhurbaşkanlarımız, önce Dışişleri Bakanlarımız bir araya gelsin daha sonra biz bir araya geliriz, diye mutabık kaldılar. Bugünkü görüşmemizde, önümüzdeki süreçte karşılıklı ziyaretleriyle ilgili fikir alışverişinde bulunduk. İlişkilerimizi geliştirmek için hangi somut adımları atacağımızı görüşeceğiz. Görüşmelerimizden sonra Cumhurbaşkanlarımız Türkiye’de, Mısır’da nerede arzu ederlerse orada görüşürler. Bunun planlamasını yapmak görevi de Dışişleri Bakanları olarak bizim sorumluluğumuzda. Bu doğrultuda bundan sonra da bir araya gelmeye devam edeceğiz.” (ANKA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.